Foto: Shutterstock
Publicerat 15 november, 2018

Här tar byborna över matbutiken

När Coop lades ner tog invånarna i Morjärv saken i egna händer. Sju månader senare öppnar byns nya matbutik, som ägs och drivs av invånarna själva.

När Coop i Morjärv kallade till stormöte i april meddelades att butiken läggs ner efter år av olönsamhet. Men de 197 invånarna i byn, som ligger några mil söder om Överkalix, tänkte inte acceptera att vara utan matbutik och startade därför en ekonomisk förening, med syfte att ta över lokalerna och starta en egen butik, skriver Dagens nyheter.

[ Annons ]

Den 22 november inviger bostadsminister Peter Eriksson butiken.

– Många kommer hit och gör ett handtag på kvällen efter jobbet. Jag tycker att vi ligger rätt bra till tidsmässigt, säger Lars Bergström till DN.

Han är en av de drivande i projektet och har tidigare hjälpt andra byar i samma situation. Första steget för Morjärv blev att bilda en ekonomisk förening som skulle ta över butiken. Föreningen har i skrivande stund runt 200 andelsägare.

– Det är även många utflyttade Morjärvsbor, som är här på sommaren, som köpt andelar. Totalt har vi fått in 247 000 kronor från medlemmarna, det hade vi inte räknat med, säger Ulf Sandström.

Nu räknar man med att klara sig bättre än Coop. Mycket tack vare olika typer av bidrag man kan söka, till skillnad mot Coop.

Hittills har föreningen fått 800 000 kronor för att renovera lokalen, och nästa år planerar man att söka pengar för att byta ut kylar och frysar. Till det kommer ett årligt driftstöd för lanthandlare på 176 000 kronor. Dessutom kommer sortimentet att minska rejält.

– I den tidigare butiken fanns det 6 500 artiklar, varav hälften sålde färre än 20 exemplar per år. Svinnet blev stort. Vi kommer nöja oss med 3 500 artiklar. Vi behöver inte åtta sorters tandkräm, det räcker med fyra, säger Lars Bergström till DN.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]