Segersäng i Nynäshamns kommun är en av de orter som föreslås bli betydligt mer tättbebyggt. Foto: Wikimedia
Publicerat 1 september, 2017

Här ska de nya städerna byggas

Landvetter, Segersäng och Alsike, det är några av de platser som kan få nya stora tätorter. Detta enligt en rapport som bostadsminister Peter Eriksson presenterade i dag.

Nio platser i sex kommuner kan få nya stora tätorter. Det är de som regeringens samordnare Johan Edstav valt att gå vidare med utifrån uppdraget att möjliggöra planer på nya hållbara stadsdelar och städer.

[ Annons ]

Idag presenterades en delredovisning av uppdraget att samordna större samlade exploateringar, som är en av punkterna i regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder.

– Totalt handlar det här om cirka 100 000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla nya spår, stationslägen och stöd till innovationer. Två nya järnvägsspår till Uppsala i den nationella infrastrukturplanen är ett tydligt exempel på att det här arbetet redan har gett effekt, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Tre av platserna ligger i Uppsala län.

– Det är glädjande att utredaren Johan Edstav nu har med förslaget att utveckla stadsdelen Bergsbrunna vid en ny station samt hela Södra staden. Igår kom Trafikverkets besked om fyrspårssatsningen i sin nationella plan – där har utredarens förslag om exploateringar i Uppsalaområdet varit helt avgörande. Förslaget innebär att vi kan stärka det spårburna och hållbara resandet samtidigt som vi utvecklar Uppsala. Från kommunens sida står vi beredda att tillsammans med samordnaren förhandla om hur planerna ska realiseras, säger Maria Gardfjell (MP) kommunalråd i Uppsala med ansvar för miljö och hållbar stadsmiljö.

Det krävs såklart att kommunerna kan enas med staten. Mycket praktiskt som medfinansiering och utbyggnad av kollektivtrafik ska till för att planerna ska kunna realiseras.

– Jag ska nu inleda förhandlingar med kommunerna för att teckna avtal för statens räkning. Går det som planerat kan bostäder och kollektivtrafik börja byggas parallellt någon gång i mitten på 2020-talet, säger Johan Edstav-

 

Områdena är följande:

  • Landvetter södra i Härryda kommun (10 000 bostäder)
  • Segersäng i Nynäshams kommun (7-10 000 bostäder)
  • Hemfosa i Haninge kommun (12 000 bostäder)
  • Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
  • Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
  • Bergbrunna i Uppsala kommun
  • Södra staden i Uppsala kommun
  • ”Nysala” i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder
  • Näringen i Gävle kommun (4-6 000 bostäder)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]