I ett nytt projekt i Rosengård i Malmö ska boende odla bland annat sallad, svamp och grönsaker i källarlokaler.
Det är innovationsmyndigheten Vinnova som genom ShiftSweden beviljat 1,2 miljoner kronor till projektet där man ska testa att låta boende odla mat i källarlokaler. Detta under ledning av Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Form/Design Center och Stiftelsen Botildenborg.
– Det finns outnyttjade källarlokaler i Sverige bland annat i miljonprogramsområdena. Samtidigt har vi behov av att utveckla nya sätt att producera mat på för att bidra till egenförsörjning och beredskap, säger projektledare Nina Vogel på Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.
Projektet Från Källare till Kök – växande framtidsvisioner för miljonprogramsområden är en pilotsatsning där boende ska bjudas in för att kunna lära sig att odla inomhus, en kunskap som de kan ta med hem eller fortsätta att göra i källarlokalen.
– Det går att både odla micro-grönt, sallad, svamp och grönsaker som pak choi inomhus. De boende kommer att få testa olika typer av odlingssätt och grödor, säger Lena Friblick från Stiftelsen Botildenborg.
I projektet ska boende i området att bjudas in för att prata visioner kring hur den gemensamma livsmiljön kan utvecklas. Både kring hur man kan använda outnyttjade källarlokaler men även ytorna mellan husen.
– Vi kommer att genomföra samtal och workshops med spekulativ design som metod. Resultatet ska gestaltas i en utställning som alla kan ta del av på Form/Design Center efter sommaren, säger Johanna Sjögren Duthy från Form/Design Center.