Transportsträckan som kulturhusen ska rulla från Malmberget till Koskullskulle är sju kilometer. Foto: Daniel Olausson/MediaTales
Publicerat 5 oktober, 2016

Här rullar första kulturhuset från Malmberget

På tisdagen rullades det första av 30 kulturhus i Malmberget till sin nya adress i Gällivare. Flytten är nödvändig för att LKAB ska kunna fortsätta bryta malm i området.

Flytten av 30 kulturhus är den största hittills i den omfattande samhällsomvandling som pågår i Gällivare. Den kommer att göras i två etapper där cirka hälften flyttas i år. På tisdagen rullades det första huset iväg från platsen i Malmberget, där det stått sedan 1911, till sin nya adress på Solbacken i Koskullskulle.

[ Annons ]

Kulturbyggnaderna bevaras och erbjuder samtidigt bostäder i ett äldre bostadsbestånd med lägre hyresavgifter än i nybyggnationer. Flytten av kulturbyggnaderna med 86 bostäder är bara en liten del av det som måste ske. För att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalm, måste stora delar av samhället flyttas i säkerhet. I Malmberget berörs 3 200 personer, 2 000 bostäder och 250 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor ska byggas upp på nytt igen.

– Det känns bra att vi gör det här gemensamt och att vi bygger ett attraktivt samhälle tillsammans. LKAB är viktigt för Gällivare kommun då de är en av de största arbetsgivarna och kommunen som samhälle är viktigt för LKAB då det är här deras personal bor och ska trivas, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

Nya bostadshus byggs runt om i hela Gällivare kommun och särskilt i vissa utvalda områden. Efter en gedigen medborgardialog konstatarerades det att det är i tre områden man önskade utveckling och förtätning; fjällnära, centrumnära och strandnära. I dagsläget finns det detaljplaner för cirka 2000 bostäder på gång där stor del redan vunnit laga kraft. Senast antogs detaljplanen för norra Repisvaara i kommunfullmäktige den 3 oktober.

– Samhällsomvandlingen ger oss unika möjligheter då två samhällen blir ett. Centrum blir mer attraktivt och aktivt med mer liv och rörelse. Efter den här processen kommer Gällivare komma ut som en mer attraktiv stad och LKAB som ett starkare företag, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]