[ Annons ]

Skolan i Järfälla är helt byggd i massivträ och nästintill koldioxidneutral och självförsörjande på el. Foto: Järfälla kommun
Publicerat 12 januari, 2016

Här öppnar Sveriges första skola med miljöcertifiering guld

Herrestaskolan i Järfälla är Sveriges första skola helt byggd i massivträ och utifrån miljöcertifiering guld. Därmed är den nästan koldioxidneutral och självförsörjande på el.

Herrestaskolan har plats för 100 förskoleelever och 300 elever i årskurs F-5. Att skolan uppnått en miljöcertifieringen guld innebär höga krav på energibesparande, luft, aukustik och kontroll på att några farliga kemiska ämnen inte finns.

[ Annons ]

– Jag är stolt över att vi i Järfälla tänker nytt och bygger hållbart. Nya Herrestaskolan är troligen Sveriges modernaste och mest klimatneutrala skola, tack vare konstruktionen i massivträ och att vi satsat på att bygga utifrån de krav som finns för Miljöcertifiering Guld, säger Claes Thunblad, (S), kommunstyrelsens ordförande.

En stor satsning på kultur och fritid gör att flera av skolans lokaler som till exempel idrottshall, matsal, hemkunskapsal, danssal och slöjdsalar kan användas av allmänheten och föreningar på kvällstid och helger. Inflyttning kommer ske under januari och februari 2016.

– Det är härligt att få flytta in i kanske landets modernaste skola. Våra elever och vi i personalen har längtat efter detta. Miljön inomhus, där allt är i trä, känns rogivande och harmonisk. Vi kommer att trivas, utvecklas och lära oss mycket här, säger Satu Harnesk som är rektor och förskolechef för Herresta för- och grundskola.

Fakta: Miljöcertifiering

Certifieringen ges av Miljöbyggnad och är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material. Miljöbyggnad används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget BRONS, SILVER eller GULD.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]