Att det är möjligt att få in social housing även bland bostadsrätter bevisas i ett nybyggnadsprojekt i Västerås. Byggherren Bright Living lanserar tillsammans med arkitektbyrån Okidoki en modell som ska hjälpa hemlösa.
När Anna Granath Hansson, doktor i fastighetsvetenskap på KTH, i förra veckan presenterade sin rapport “En social bostadssektor i Sverige?” menade hon att det snarast kommer att handla om lokala kommunala lösningar, än mer övergripande statlig inblandning. Att så redan sker går redan nu att hitta exempel på i Västerås. Här dock som ett privat initiativ och i bostadsrättssektorn.
Det är byggherren Bright Living som tillsammans med arkitektbyrån Okidoki arbetat fram den så kallade fem procent-modellen som skapar boendelösningar för hemlösa. I projektet Notuddsparken i Öster Mälarstrand i Västerås har två av de 41 bostadsrätterna sålts till kraftigt rabatterat pris till Stadsmissionen. Lägenheterna kommer att hyras ut till personer i hemlöshet.
– Ett bostadsområde är ingen isolerad ö. Runtom finns ett samhälle med segregation och bostadsbrist bland utsatta individer. Där ville vi som byggherre dra vårt strå till stacken, säger Peter Dahlkvist, projektutvecklare på Bright Living.
Brf Notuddsparken marknadsförs som ett hållbart boende i flera aspekter. Det är ett Svanenmärkt och energieffektivt passivhus med solceller på taket. På projektsidan kan man läsa om elbilspool och det miljövänliga byggsystemet i trä. Här betonas också det sociala ansvarstagandet. Ett argument som Peter Dahlkvist medger kanske inte är riktigt lika säljande.
– Det finns helt klart de som tycker att det verkar läskigt att bostäder ska upplåtas till hemlösa. Och kanske har vi tappat en del köpare på grund av detta. Men i dagsläget är i alla fall runt 90 procent bokat, så det finns uppenbarligen tillräckligt många som tycker att detta är okej. Sen finns det faktiskt några som tycker att detta är toppen och säger att det är roligt att det finns en byggherre som tar ett helhetsansvar, berättar Peter Dahlkvist.
Han betonar att det var viktigt att inte bara överlåta lägenheterna till hemlösa, utan i modellen ingår ett aktivt stöd från Stadsmissionen.
– Men tanken är att föreningen blir också blir involverade. De som får hyra stadsmissionens lägenheter kommer att ingå i gemenskapen. De ska vara med på städhelger och annat. På så vis får de tillgång till ett nätverk och det kan öppnas möjligheter att komma ta sig ur en negativ levnadssituation.
Nu hoppas man att modellen ska kunna inspirera andra. Peter Dahlkvist tycker att det vore fullt rimligt att kommuner i markanvisningar ska kunna kräva att finns med en tanke om social hållbarhet.
– Det finns alltid några lägenheter som är lite mindre attraktiva i ett projekt. Även om man säljer dem till ett reducerat pris för ett ändamål som detta, så kommer det inte att ha så stor påverkan på projektekonomin som helhet. Det borde fler kunna göra, säger Peter Dahlkvist.