I Trelleborg har bostadspriserna ökat mest. Foto: Shutterstock
Publicerat 25 februari, 2019

Här har bostadspriserna ökat mest

Trelleborg, tätt följt av Botkyrka, är den ort där bostadsrättspriserna ökat mest de senaste åren. Här har priserna på bostadsrätter ökat med hela 1774 procent mellan 1998 och 2018.

Utifrån prisuppgifter från Svensk Mäklarstatistik har Svensk Fastighetsförmedling kartlagt hur priserna på bostäder utvecklats de senaste 20 åren. Sett till hela landet har villapriserna ökat med 230 procent. Prisökningen för bostadsrätter är betydligt högre, totalt landar den på 475 procent. I genomgången har endast kommuner med tillräckligt stort antal sålda bostäder tagits med För att säkerställa statistisk relevans.

[ Annons ]

– Det är spännande att se tillbaka i tiden på den svenska bostadsmarknaden. Många kommuner såg väldigt annorlunda ut bara för 20 år sedan. Det var exempelvis inte lika vanligt med bostadsrätter i mindre kommuner som det är i dag. Tydligt är att priserna har både toppar och dalar över tid och att det är normalt på en välfungerande bostadsmarknad, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är inte på de heta marknaderna i storstäderna som rekorden återfinns. Utan det är i Trelleborg som priserna på bostadsrätter ökat med rekordnoteringen 1774 procent mellan åren 1998 och 2018.

– Trelleborg har haft ett enormt uppsving de senaste 20 åren. Infrastrukturen har förbättrats med både Pågatågen och motorväg, vilket lockat många från de dyrare grannkommunerna. Trots den stora prisökningen ligger Trelleborg prismässigt en bra bit under dessa. Med bra kommunikationer och möjlighet till mer yta för pengarna stannar unga vuxna i kommunen. Trelleborg är en oslipad diamant längs med södra kusten och politikerna satsar på att öppna upp hamnstaden även för invånarna. Med fler initiativ kan vi vänta oss en fortsatt prisökning även framöver, säger Karl Fredrik Wahn, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Trelleborg.

Stockholm ligger under riksgenomsnittet på 475 procent, här har bostadsrättspriserna stigit i snitt med 336 procent. Förklaringen är naturligtvis att här är utgångsläget betydligt högre än i de mindre orterna. Det var också i Stockholm som prisfallet 2017 märktes mest.

Men bara ett par stationer bort med tunnelbanans röda linje har priserna dragit iväg desto mer. I Botkyrka kommun har bostadsrättspriserna ökat med 1474 procent.

– De Höga priserna i Stockholms innerstad under en längre tid gör att många ser sig om efter boende utanför innerstaden där man ofta får mer bostad för pengarna. Jag tror att trenden med att prisökningarna fortsätter här ute i Botkyrka, dock i en lugnare takt än tidigare. Urbaniseringen pågår och Stockholm växer hela tiden i antalet innevånare, säger Björn Petrén Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Botkyrka.

Här har bostadsrättspriserna stigit mest de senaste 20 åren:

  1. Trelleborgs kommun                  + 1 774 %
  2. Botkyrka kommun                      + 1 474 %
  3. Kungälv kommun                       + 1 371 %
  4. Gotlands kommun                      + 1 275 %
  5. Upplands-Bro kommun              + 1 188 %

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]