Fastigheterna i Ale kommun förbrukar minst energi per kommuninvånare och år. Det är Indoor Energy som satt ihop en kommunranking utifrån befolkningstäthet och energiförbrukning. På bilden syns Ale torg i Nödinge.
Publicerat 10 maj, 2017

Här går det åt minst fastighetsenergi per invånare

Det skiljer sig stort mellan energianvändningen i fastigheter i landets kommuner. Indoor Energys årliga listning i ämnet placerar Ale i topp över landets kommuner med mest energieffektiva fastigheter.

I Sverige går cirka 40 procent av energianvändningen till att värma och kyla fastigheter, men hur effektivt energin används kan skilja sig stort.

[ Annons ]

Indoor Energy och Ömangruppen har rankat Sveriges kommuner utifrån hur mycket energi kommunens fastigheter använde per invånare under 2015. Årets index visar att den genomsnittliga energianvändningen i svenska fastigheter är 13,2 MWh per invånare. Det motsvarar mängden energi som produceras i 88 m2 solceller. Jämfört med året innan är det en minskning med 0,1 MWh per invånare.

– De flesta fastighetsägare jobbar aktivt med att spara energi i sina fastigheter. Samtidigt står fastigheter för en stor del av energianvändningen i Sverige och det är stora skillnader mellan kommunerna. Det går att göra betydligt mer för att effektivisera värme-, kyl- och ventilationssystemen, säger Mats Bjelkevik vd Indoor Energy.

Ale kommun toppar indexet och har lägst energianvändning i landet med 6,7 MWh per invånare. Ale har en tydlig strategi för energieffektivisering inom både kommunens organisation och bostadsbolaget Alebyggen. Högst energianvändning i Sverige har Malung-Sälen med 29,7 MWh per invånare – mer än fyra gånger så mycket energi per invånare.

– De regionala variationerna förklaras delvis av olikheter i klimat och näringsliv. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Små åtgärder kan ha stor effekt för att spara energi, säger Peter Arvidsson vd Ömangruppen.

 

Kommunerna med lägst energiförbrukning per invånare:

Ale

Kävlinge

Svedala

Kommunerna med högst energiförbrukning per invånare:

Malung/Sälen

Härjedalen

Storuman

Fakta: Om energiindex

Energiindexet bygger på uppgifter från statistiska centralbyrån om energiförbrukningen 2015 i småhus, flerbostadshus, fritidshus, offentlig verksamhet, samt övriga tjänster (där vanliga kontorsfastigheter, butiker, hotell etc. ingår). Nästan all energi som förbrukas i dessa fastigheter går till kyla och värme. I indexet ingår inte energiförbrukningen inom industrin eller transportsektorn.

Hela listan över samtliga kommuners energiindex kan du läsa här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]