Illustration: Berg Thornton
Publicerat 21 november, 2018

Här får du själv utforma ditt boende

Raw property har fått en markanvisning av Uppsala kommun gällande 44 lägenheter i Rosendal. Det innebär samtidigt premiär för konceptet Raw, där de boende får chans att själva utforma sina lägenheter.

Det nya konceptet kallas Raw och bygger på att det enda som byggs på förhand är det som Boverkets regler kräver. Utöver det bestäms lägenhetens utformning av köparen själv, allt från rumsindelning till golv- och väggbeklädnad.

[ Annons ]

– Sverige och Uppsala behöver nya typer av bostadskoncept för att möta olika önskemål och behoven av lägre boendekostander. Jag är glad att vi i Uppsala går i täten för att utveckla bostadsmarknaden i en socialt hållbar riktning. Det gynnar oss Uppsalabor och kan förhoppningsvis få fler kommuner att ta vid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Raw är ett resultat av ett långt arbete från Raw Propert, där manföljt liknande projekt utomlands. Bland annat i Finland genom ett referensprojekten som har byggts i Helsingfors, där förutsättningarna liknar de svenska.

– Projektet i Finland byggdes i en ny stadsdel som påminner mycket om Rosendal och där blev intresset väldigt stort med tusentals familjer i kö. Intresset för att sätta sin prägel på sitt eget hem i kombination med att det är flerbostadshus gör det väldigt attraktivt för många,

säger arkitekten Johan Berg, på Berg Thornton Arkitekter.

Enligt Raw property är målet med konceptet är att sänka priset för köparen. Men man pekar även på andra fördelarna, som att det skapar sociala band och en nybyggaranda som stärker den sociala hållbarheten, samt att det möjliggör att människor med helt olika förutsättningar samlas inom ett och samma kvarter.

– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Uppsala kommun få skapa något helt nytt och bygga en bättre bostadsmarknad i Uppsala. Vi har diskuterat med flera kommuner, men det är Uppsala som har vågat ta steget ända ut och nu börjar vi se ett större intresse även från annat håll, säger Oliver Thornton, vd på Raw Property.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]