I Linköping planerar region Östergötland bygget av Sveriges första passivsjukhus. Utmaningen är att säkerställa en behaglig inomhusmiljö och samtidigt reducera energiförbrukningen.
Passivhus byggs oftast i mindre skala. Syftet är att utnyttja den värmeenergi som redan finns i byggnaden, i form av människor och elektronisk utrustning. Byggföretaget Åhlin & Ekeroth har genomfört flera passivhusprojekt tidigare, men främst vid byggen av villor och radhus.
– Det viktigaste är att det byggs tätt, så att man kan ta tillvara på värmeenergin ur luften i byggnaden. Att det byggs på rätt sätt kommer vi säkerställa, säger Rickard Piehl som är projektchef på Åhlin & Ekeroth.
– En byggnad med låga värmeförluster möjliggör nyttjandet av returtemperaturer i fjärrvärmenätet, vilket ger lägre returtemperaturer till kraftvärmeverket. Då krävs inga större värmesystem, kommenterar Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på Region Östergötland.
Med värmeväxlare som återvinner värmen ur luften skapas ett cirkulationssystem, som för att erhålla en passivhuscertifiering ska ha en beräknad värmeförlust på max 15 watt per kvadratmeter. Att skala upp till en större fastighet skapar såklart utmaningar, men också möjligheter, framförallt för energiförsörjningen, menar Fredriksson.
– Större hus har enklare att klara värmeenergibehovet per ytenhet, vilket ytterligare möjliggör hög energieffektivitet.
Sjukhus måste ha ett bra inomhusklimat på både vintern och sommaren. Tinnerbäckshuset, döpt efter den närliggande bäcken, kommer ha låga värmeförluster och bra solskydd som minimerar värmen från solen när det är tillräckligt varmt inomhus.
Region Östergötland har även ett rikstäckande ansvar inom den högspecialiserade sjukvården. Därför hoppas Stefan Fredriksson att projektet blir ett startskott som gör att andra aktörer också kommer inse möjligheterna med passivhusprojekt i större skala.
– Region Östergötland kommer att följa upp projektet noga. Vi hoppas bidra till ökad passivhusbyggnation på en nationell nivå.