[ Annons ]

Publicerat 11 november, 2013

Här är vinnarna på Arkitekturgalan

Sveriges Arkitekter utdelar årligen Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin. I år gick priset till nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm. Så har sa juryn: I den gamla skogen ligger det nya krematoriet […]

Sveriges Arkitekter utdelar årligen Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin. I år gick priset till nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm. Så har sa juryn: I den gamla skogen ligger det nya krematoriet på Skogkyrkogården, ett lugnt och precist tillägg till den helhetskomposition som Lewerentz och Asplund en gång skapade. Med samma förhållningssätt till landskapet och inlevelse för arbetet med de avlidna och de anhörigas känslor svarar skogskrematoriet mot vår tids behov och krav. Detta är ett projekt som snabbt kommer att bli en naturlig del av världsarvet.

[ Annons ]

Nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm. Fotografer: Johan Celsing Arkitektkontor, Erik Hugoson, Daniel Hertzell.

Krematoriet är ritat av Johan Celsing Arkitektkontor. En annan vinnare på galan var Hamra Nationalpark i Ljusdal.

”Hamras nationalpark och dess nya entréer kännetecknas av några av de viktigaste egenskaperna i god landskapsarkitektur – originalitet, enkelhet och hållbarhet. Projekt är konsekvent genomfört med högsta precision från helhetsidé till detalj i färdig anläggning. Av största respekt för landskapet och genom god planering samt teknisk precision, har anläggningen uppförts med minimal skada på omgivande mark och vegetation. Koncept, material och tekniska lösningar samverkar till fullo, och skapar en helhet som är kraftfull men som inte stör.” skrev juryn.

White Arkitekter är ansvariga arkitekter som arbetade på uppdrag av Naturvårdsverket genom länsstyrelsen i Gävleborg. Även Sveriges bostadspris delades ut och i år gick det till HSB och fastigheten Rosmarinen. Det priset kan ni läsa mer om här.

Se video från prisutdelningen och Arkitekturgalan här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]