1. Bildprojektioner ger området identitet och en konstnärlig touch. Stora röda vallmoblommor flammar upp på fasaderna i Mansängen i Bålsta varje sommar. Bilderna byts efter årstid. 2. Många har kvar högtrycksnatriumlampor med orange ljus. Har man inte råd att byta mot nya LED-armaturer så är ett bra alternativ att ersätta med keramisk metallhalogenljuskälla så länge. Med ett varmvitt ljus på 3 000 kelvin blir det en betydligt bättre ljusmiljö till låg kostnad. 3. Byt armaturer som lyser rakt ut och bländar mot avskärmade armaturer. Både lättare att hitta och ger en trevlig atmosfär. Foto: Marianne Lind, Ljuslandskap
Publicerat 19 april, 2021

Här är tre lysande idéer

Vi bad bokaktuelle ljusdesignern Marianne Lind om tre tips på ljussättning med stor effekt som inte behöver kosta skjortan.

Landskapsarkitekten och ljusdesignern Marianne Lind anlitas ofta av fastighetsbolag när större belysningsprojekt ska genomföras. Nu har hon samlat snart 20 årserfarenhet i boken ”Ljussätt staden”.

”Att ljussätta en stad är som att måla akvarell med stora penslar”, skriver hon i inledningen. Boken är tänkt att fungera som inspiration för alla som är intresserade av att utveckla platser.  Här kan man bland annat läsa om projekt där skolungdomar engagerats för att skapa konstverk som projiceras på husen där de bor.

[ Annons ]

Ett projekt som handlar lika mycket om delaktighet och trygghet som om armaturer och ljusstyrka.

I boken finns också checklistor och steg-för-steg listor som gör det enkelt för den som vill komma igång. Belysningsprojekt kan ofta vara tämligen omfattande och handla om allt ifrån kontakter med lokalpolis till att söka bygglov. Men här är tre tips från Marianne Lind som är relativt billiga och enkla att göra.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]