Klädvikarroboten Laundroid demonstreras under en mässa i Japan. Skärmdump: Filmklipp från Japan Times
Publicerat 21 december, 2016

Här är roboten som viker din tvätt

Den liknar ett kylskåp och gör en av de tristaste hushållssysslorna – här är roboten som viker dina kläder.

9 000 timmar av ens liv ägnas åt att tvätta och vika kläder. Den uträkningen har i alla fall det japanska företaget Seven Dreamers gjort. Företaget ligger bakom Laundroid, som tros vara den första klädvikarroboten i världen. Laundroid har varit under utveckling i nära ett decennium. I november blev det känt att Panasonic investerat 60 miljoner dollar i projektet som enligt the Telegraph siktar på att nå ut på marknaden i mars 2017.

[ Annons ]

Användaren lägger sina kläder i bottenfacket.

Laundroid beräknas lanseras under 2017.
Laundroid beräknas lanseras under 2017.

Roboten sorterar sedan kläderna utifrån en inprogrammerad förmåga att identifiera former på olika plagg. Kläderna parfymeras och viks sedan ihop prydligt. Maskinen klarar av att hantera skjortor, kjolar, byxor och handdukar. De färdiga klädhögarna som plockas ut ur maskinen kan sättas ihop utifrån typ av plagg eller utifrån olika familjemedlemmar. Än så länge tar det cirka 10 minuter för roboten att vika ett plagg – en tid som Seven Dreamers hoppas kunna korta ner under sitt fortsatta utvecklingsarbete.

Hur stor prislappen kommer att bli för slutkonsumenten om och när Laundroid kommer ut i butik är ännu inte känt. För den som står ut med tanken på att sköta sitt eget tvättberg något år till kan det vara väntan värt. Seven Dreamers är nämligen redan igång med utvecklingen av en uppföljande produkt som även ska kunna tvätta och torka kläder. Den maskinen väntas dock inte lanseras förrän 2019.

För drygt ett år sedan demonstrerades en prototyp under en teknikmässa i Japan. Filmen från Japan Times kan du se här.

Såhär föreställer sig upphovsmakarna att det kan se ut med en Laundroid hemma i sovrummet. Foto: Seven Dreamers
Såhär föreställer sig upphovsmakarna att det kan se ut med en Laundroid hemma i sovrummet. Foto: Seven Dreamers

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]