[ Annons ]

Nu är det slut på nedskräpning och överfulla papperskorgar i Kvillebäcken. Här installeras nu Göteborgs första självtömmande papperskorg som ska bättra renhållningen och minska trafiken i området.
Publicerat 15 januari, 2014

Här är Göteborgs första självtömmande papperskorg

Nu är det slut på nedskräpning och överfulla papperskorgar i Kvillebäcken. Här installeras nu Göteborgs första självtömmande papperskorg som ska bättra renhållningen och minska trafiken i området.

Principen för den självtömmande papperskorgen är enkel. Man slänger som vanligt sitt avfall i papperskorgen. När den är full sugs soporna iväg med hjälp av vakuumteknik genom ett horisontellt rör under marken. Soporna landar därefter i en uppsamlingsstation som ligger placerad i utkanten av Kvillebäcken.

[ Annons ]

– Den självtömmande papperskorgen är en hållbar satsning, både ur ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Dels blir området betydligt renare och dels blir behovet av soptransporter mindre vilket bidrar till minskad trafik i området. Hygienen förbättras också avsevärt för människor som vistas i Kvillebäcken. Systemet är nämligen väl tillslutet och avfallet släpper varken ifrån sig obehaglig lukt eller lockar till sig skadedjur och insekter, säger Johan Ekman, talesperson för Kvillebäcken.

Den självtömmande papperskorgen i Kvillebäcken blir den första i Göteborg. Samma system finns sedan tidigare bland annat vid Mariatorget och Strömkajen i Stockholm. Bakom den nya satsningen står företaget Envac som jobbar med hållbara lösningar för avfallshantering. Papperskorgen är en del av sopsugen och fungera även på liknande vis. Alla soporna som kastas vid lägenheterna transporteras under mark i rör för att sedan hamna i separata containrar vid sopsugscentralen i området. Allt matavfall blir sedan biogas, som moderna bilar och bussar kan drivas med – vilket i förlängningen leder till mindre CO2-utsläpp.

Kvillebäcken är den första stadsdelen som byggs efter Göteborgs nya och tuffa miljökrav. Alla byggnaderna i stadsdelen kommer att certifieras enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad vilket innebär att man i Kvillebäcken tar ett helhetsgrepp om miljöfrågorna. Bland annat ställs höga krav på energihushållning, inomhusmiljö, sunda materialval, skydd mot fukt och buller, grönska på gårdarna och hantering av dagvatten.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]