[ Annons ]

Efter att i många år ha sökt en långsiktig hyresgäst har nu flyttlasset äntligen gått till gamla Riksarkivet som ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk, SFV.
Publicerat 2 september, 2011

Här är gamla Riksarkivets nya hyresgäst

Efter att i många år ha sökt en långsiktig hyresgäst har nu flyttlasset äntligen gått till gamla Riksarkivet som ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk, SFV.

Det är barn- och ungdomsverksamheten Palatset som flyttar in i de nyrenoverade lokalerna.

[ Annons ]

– Vi har tidigare haft intressanta potentiella hyresgäster men det har fallit på att deras verksamheter inte kunnat anpassas till byggnadens mycket stora bevarandekrav. Palatset såg potentialen i själva byggnaden – dess mystik, patina och charm – och har under hela processen varit lyhörda för vad byggnaden klarar. Tillsammans har vi lyckats skapa ett sagolikt besöksmål för Stockholm. Det ska bli spännande att se hur det tas emot, säger Charlotta Andersson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Som statligt byggnadsminne har Gamla riksarkivet ett stort antal skyddsföreskrifter, precis som övriga byggnader på Riddarholmen. Statens fastighetsverk har under renoveringsprocessen noga utrett vilka värden som skulle hotas och vilka som inte skulle påverkas av olika lösningar och förslag.

– Att anpassa en så här gammal och skyddad byggnad till en modern verksamhet är en utmaning. Det handlar om att hitta lösningar för utrymning, brandsäkerhet, tillgänglighet men också att värna byggnadens ursprungliga installationer, ytskikt och inredning. Det är en svår balansgång och en anledning till att en renovering av det här slaget tar lång tid att genomföra, säger Lisbeth Söderhäll, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Gamla riksarkivets starka kulturhistoriska värde finns kvar även efter SFV:s omfattande renovering. Merparten av fasader, ytterfönster, dörrar, portar, golv, trappor och ytskikt är original.

Den 1 oktober öppnar Palatset sina portar på Riddarholmen i Stockholm. Här kommer barn och ungdomar mellan 6 till 18 år att erbjudas upplevelser i världsklass och eget skapande inom t ex film, litteratur och scenkonst.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]