[ Annons ]

Hela fasaden och taket är klätt med solceller. En timmes solsken räcker för den totala elförbrukningen i de nio lägenheterna. Foto: ABB
Publicerat 20 februari, 2017

Här är flerfamiljshuset som är självförsörjande på el

En timmes solsken täcker energibehovet under ett dygn i flerfamiljshuset i Schweiz. Svenska ABB står för tekniken.

När världens första flerfamiljshus som är självförsörjande på el invigdes i Schweiz i höstas gjordes det genom att bokstavligt talat kapa sladden till det externa elnätet.

[ Annons ]

Byggnaden försörjs med solenergi år efter år. Solenergin omvandlas till el och värme som även kan lagras till vintermånader när solen är svagare.

All energi som de boende behöver för att leva, som energi till värme, matlagning, tvätt med mera, får de lokalt från solljus. Även om byggnaden spar in på energi på alla nivåer behöver de boende inte dra ned på bekvämligheterna. Det uppnås genom beprövad teknik och system som samlar in och lagrar energi samt innovationer som minskar energianvändningen. Taket och hela fasaden är klädda med solcellspaneler, och ABB-produkter matar in energin i huset.

Vi är stolta över att vara en del av det här milstolpsprojektet. Lösningen ABB-free@home förvandlar lägenheterna till smarta hem och vår solenergiutrustning stödjer byggnadens självförsörjning, säger Mike Mustapha, global chef för ABB:s affärsverksamhet Building Products inom division Electrification Products.

Med en hög grad av fastighetsautomation behöver de boende inte göra avkall på bekvämligheten för att leva energisnålt. Foto: ABB

”Olika funktioner i byggnadens automationssystem används till att minska energianvändningen och samtidigt öka komforten. Med ’hej då’-knappen kan du till exempel stänga av alla standby-apparater när du går hemifrån.”

På sommaren räcker det med en timmes solsken för att täcka energibehovet hos de nio familjerna i ett dygn tack vare de kraftfulla solenergisystemen. 26 solenergiomvandlare från ABB omvandlar likström från solcellspanelerna till växelström och matar in el i husets elnät.

Energi som inte omedelbart används av de boende lagras för att användas på natten, molniga dagar och under vintern. Detta sker med hjälp av batterier på kort sikt och en stor värmeackumulator på lång sikt. Värmeenergin används för uppvärmning på vintern.

För att det ska gå åt så lite som möjligt av energin som byggnaden samlat in måste hushållsapparaterna vara mycket energieffektiva. Förutom energisnåla tvättmaskiner och kylskåp har ABB free hjälpt till med fastighetsautomation för att hålla energianvändningen så låg som möjligt.

Tack vare sensorer utomhus och inomhus svarar fastighetsatuomationen direkt på yttre förhållanden. Om det är för varmt i lägenheten på grund av starkt solljus dras gardinerna för automatiskt. Vid kraftig vind som skulle kunna skada markiserna, vevas de upp. På det här sättet är byggnadens automationssystem inte bara säkert och energieffektivt, utan även maximalt bekvämt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]