En arkitekturskola, en hotellanläggning, en bastu och ett flerbostadshus kommer i år tävla om att vinna Kasper Salin-priset. Vem som blir vinnare avgörs på Arkitekturgalan den 19 november.
Publicerat 17 september, 2015

Här är finalisterna till årets Kasper Salin-pris

En arkitekturskola, en hotellanläggning, en bastu och ett flerbostadshus kommer i år tävla om att vinna Kasper Salin-priset. Vem som blir vinnare avgörs på Arkitekturgalan den 19 november.

Nu är det klart vilka som nominerats till samhällsbyggnadsbranschens äldsta pris, som delats ut sedan 1962 till Sveriges bästa byggnad. Förra året tog Kulturhuset Väven hem priset och i år tävlar Malmö Live, KTH:s Arkitekturskola, Bastun i Frihamnen i Göteborg och Bostadsrättsföreningen Ohoj om priset som delas ut på årets Arkitekturgala.

[ Annons ]

Juryn i år består av arkitekten Magnus Månsson, arkitekten Björn Siesjö, arkitekten Petra Gipp och arkitekten Henrik Rundquist.

Fotograf: Ole Jais

Bostadsrättsföreningen i Ohoj med tio lägenheter ligger i Malmö. Alla boende har egna platser för odling och juryn motiverar nomineringen bland annat med ”En medveten avvägning mellan repetition och variation i fönstrens utformning och placering ger fina utblickar utan insyn och leder in ljus långt in i lägenheterna. Med enkla lösningar och få komponenter har materialens egna förutsättningar använts på ett skulpturalt och elegant sätt.”

Arkitekt och byggherre: arkitekterna SAR/MSA Cord Siegel och Axel Hauschild, Hauschild + Siegel

Fotografi: Adam Mørk

Malmö Live innehåller hotell, konferens, restauranger och konsertsalar och stod färdigt i juni i år. ”En öppen våning i gatunivå bjuder på utblick över staden, mänskliga mått och fina övergångar mellan det yttre och det inre. Mellan de storskaliga huskropparna bildas kilar som befolkas som gator, gränder och torg.” skriver juryn bland annat i sin motivering.

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects. Ansvarig arkitekt: Kristian Lars Ahlmark
Byggherre: Malmö stad

Foto: Hendrik Zeitler

I Frihamnen i Göteborg växer en ny stadsdel fram och som ett första steg att befolka området byggdes en bastu med plats för ett tjugotal personer. ”Byggnaden är både spektakulär och opretentiös. Gratis och tillgängligt för alla, erbjuds ett gemensamt rum i staden som är avskilt och intimt. Bastun förhåller sig till staden samtidigt som den sluter sig i det lilla rummet och blir ett hölje för människan.” skriver juryn.

Arkitekt: Raumlabor. Ansvariga arkitekter: Jan Liesegang, Francesco Apuzzo
Byggherre: Älvstranden Utveckling

Foto: Åke Eson Lindman

”Skolan är tydlig både i sin urbana kontext och inre logik. Volymen kommer nära de omgivande fasaderna och skapar småskaliga gårdsrum utan att bli påträngande. Den skulpturala formen återspeglar sig i dess inre på ett sätt som gör rummen möjliga att använda på olika sätt. Robusta och samtidigt sinnliga material kommer att tåla lång och intensiv användning och över tid förstärka byggnadens karaktär.” motiverar juryn nomineringen av Stockholms nya Arkitekturskola. Byggnaden, på sex våningar med plats för verkstäder och klassrum, stod klar lagom till höstens terminsstart.

Arkitekt: Tham Videgård Arkitekter. Ansvariga arkitekter MSA: Bolle Tham, Martin Videgård
Byggherre: Akademiska Hus i Stockholm

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]