[ Annons ]

För andra året i rad delas nu priset som premierar hållbart byggande i Sverige ut. Fem pris har delats ut och här är vinnarna.
Publicerat 12 september, 2013

Här är årets vinnare i Sweden Green Building Awards

För andra året i rad delas nu priset som premierar hållbart byggande i Sverige ut. Fem pris har delats ut och här är vinnarna.

Det är Sweden Green Building Council som med priset belönar de fastigheter och projekt som under det gångna året har arbetat bäst med hållbart byggande och stadsplanering.

[ Annons ]

– Vi satsar nu mycket på hållbar stadsutveckling och en viktig del i detta arbete är att uppmärksamma stadsutvecklingsprojekt som ligger i framkant. Därför införde vi priset ”Samverkan och engagemang kring hållbar stadsutveckling”, berättar Ann-Kristin Karlsson, Manager Sustainable Cities på Sweden Green Building Council.

Priset för ”Samverkan och engagemang kring hållbar stadsutveckling” gick i år till Vallastaden i Linköping. Där har Linköpings kommun, OkiDoki! Arkitekter, LinköpingsExpo och Linköpings universitet tillsammans samverkat för att utveckla stadsdelen på ett hållbart sätt.

Även på fastighetssidan delades priserna ut till projekt som kommit extra långt i sitt arbete med hållbarhet inom byggandet. Stockholmshem vann pris för årets Miljöbyggnad med hyreshuset Trettondagen 1 i Hökarängen utanför Stockholm. Telge Fastigheters Glasberga Förskola i Södertälje blev årets EU GreenBuilding och NCC och Vasakronan tog emot BREEAM-priset för Koggen 2 i Malmö. Skanska tog hem priset för bästa LEED-byggnad för Väla Gård i Helsingborg, i hård konkurrens med ett flertal andra projekt; däribland nya Ideon Gateway i Lund och Göteborgs-landmärket Läppstiftet. Man vann även priset för Bästa Gröna Byggnad, även detta för Väla Gård.

Årets vinnare blev:

  • I Miljöbyggnad: Trettondagen 1, Stockholmshem 
  • I EU GreenBuilding: Glasberga Förskola, Telge Fastigheter 
  • I BREEAM: Koggen 2, Vasakronan I LEED: Väla Gård, Skanska 
  • För samverkan och engagemang kring hållbar stadsutveckling: Vallastaden, Linköping 
  • Bästa Gröna Byggnad: Väla Gård, Skanska

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]