Modellvillan i Enskede blev Årets Stockholmsbyggnad 2017.
Publicerat 2 juni, 2017

Här är Årets Stockholmsbyggnad 2017

Efter att Stockholmarna har fått rösta fram sin favorit i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad står det nu klart att vinnaren av utmärkelsen 2017 blir Modellvillan i Enskede.

Priset delades ut av juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert, under en ceremoni i Stockholmsrummet i Kulturhuset.

[ Annons ]

– Det är en värdig vinnare – ett vackert hus som fint smälter in i omgivningen. Det är också roligt att vi slog rekord i antalet röster, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert i en kommentar.

Totalt inkom nästan 10 300 röster, jämfört med knappt 4 900 förra året. Det vinnande bidraget Modellvillan fick drygt 4 600 av rösterna.

Modellvillan är ritad av Arkitema Architects och byggherre är Titania.

– Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad. Utmaningen var att skapa ett traditionellt hus med ett samtida uttryck som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Resultatet blev ”tradition with a twist” och det är fantastiskt kul att grannar och folk i området gillar huset, säger Ola Göransson, partner och ansvarig arkitekt på Arkitema Architects.

– Att Modellvillan får stockholmarnas eget arkitekturpris är extra roligt. Det kan ofta vara kontroversiellt att lägga till en årsring till staden, men de flesta har uppskattat hur den moderna tillbyggnaden som ersatt en sliten industrilokal kompletterar området, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

Juryns motivering:

Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]