[ Annons ]

Solar Region Skåne delar i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne ut priset Skåne Solar Award. Årets solcellsanläggning blev Naturum Vattenriket i Kristianstad.
Publicerat 10 juni, 2011

Här är årets solcellsanläggning

Solar Region Skåne delar i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne ut priset Skåne Solar Award. Årets solcellsanläggning blev Naturum Vattenriket i Kristianstad.

Solar Region Skåne delar årligen ut pris till arkitekten bakom den bästa solcells- respektive solfångaranläggningen som uppförts i Skåne under 2010.  Skåne Solar Award sponsras av E.ON och Malmö stad.

[ Annons ]

Priset för årets solcellsanläggning har tilldelats Fredrik Pettersson och Per Berg, White Arkitekter AB, för solcellsanläggningen på Naturum Vattenriket i Kristianstad.

Juryns motivering: De höga målsättningarna för byggnaden har inte uteslutit användandet av solceller, tvärtom utgör de en del av helhetskonceptet. Anläggningens utformning bidrar till byggnadens och solcellernas funktion och skapar arkitektoniskt intressanta effekter. Runt byggnaden möts naturens element och förmedlar en bild av solenergi som en god lösning för miljön och framtiden för de många besökarna.

Priset för årets solfångaranläggning har tilldelats Otto Millbourn, EkoEnergi AB och Zoltan Kiss, Urban Vision AB, för solfångaranläggningen på Brf Mandarinen i Löddeköpinge.

Juryns motivering: Husets utformning beaktar både energi och estetik och understödjer en optimal placering av solfångarna. Solvärmeanläggningen upplevs som harmoniskt integrerad med taket, samtidigt som den kan ses väl från omgivningen. Solfångarna tillgodoser en stor andel av fastighetens varmvattenbehov och visar på en trygg, miljövänlig och ekonomiskt fördelaktig lösning i nybyggnation. Det är imponerande att en bostadsrättsförening tillsammans med en mindre och lokal byggaktör tar sig an utmaningen för en mer hållbar stadsutveckling.

Skåne Solar Award består av en utmärkelse och en prissumma på <br>10 000 kr.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]