För fjärde gången släpper Statens fastighetsverk in allmänheten i några av landets hemligaste rum. Den här gången för besökarna följa med upp till svindlande höjer på Skoklosters slott.
Lördagen den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. En av årets tio utvalda hemligheter är vinden på Skoklosters slott. Här kan besökarna gå in i det tornrum varifrån slottsklockan sköts och uppleva en takrenovering av sällan skådat slag.
Det var för några år sedan som Statens fastighetsverk upptäckte att taket på barockslottet var så dåligt att det fanns risk för kollaps om det inte omgående togs om hand.

Fakta: Hemliga rum
Under Hemliga rum öppnar Statens fastighetsverk dörrar till rum och platser som annars inte visas. Under en enda dag bjuds allmänheten in för att lära mer om de kulturmiljöer vi alla i Sverige äger gemensamt.
Hemliga rum arrangerades för första gången 2004 och genomförs vart fjärde år. Hittills har 157 000 personer besökt de hemligheter som låsts upp.
Hemliga rum äger rum på tio platser runt om i Sverige, lördagen den 28 maj, mellan klockan 10.00 – 16.00. Det är fri entré till samtliga av SFV:s aktiviteter.
– Vid närmare undersökningar upptäckte hantverkarna ett allvarligt konstruktionsfel. Kollegorna från 1600-talet måste helt enkelt ha misstolkat ritningarna. Takfallen var felaktigt monterade och måste byggas om för att inte taklaget skulle störta in, säger Cecilia Wretling, förvaltare vid Statens fastighetsverk.
Under arbetet, som pågått sedan 2014, har timmermän på plats byggt om takstolarna på det sätt som borde ha skett redan på 1600-talet. Avancerade timmerkonstruktioner med upp till 20 olika vinklar med millimeterpassning har tillförts de felaktiga innerhörnen.
– I slottsbiblioteket hittade vi en bok från 1649 som visar på hur arbetet skulle ha gjorts. Om hantverkarna följt instruktionerna ordentligt då, hade konstruktionen blivit stark. Idag är ordningen återställd och taket ligger som det skulle ha gjort för 360 år sedan. Hela renoveringen är så fascinerande! Det känns därför roligt att ge allmänheten en chans att få ta del av den, säger Cecilia Wretling.
Utöver den spektakulära takrenoveringen erbjuds den trädgårdsintresserade en tidsresa i slottsparken, från 1200-talet fram till idag. Det blir också prova-på-stationer där besökarna får lära sig mer om plåtslagning och hur man understryker taktegel.
Här är årets samtliga hemliga rum
Visingsö med ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs (Visingö utanför Gränna)
Visingsö har en lång och spännande historia som sträcker sig nästan 900 år bakåt i tiden med kunglig och statlig närvaro. Här byggdes den första kungsborgen, Näs, i Sverige och på 1600-talet blomstrade grevskapet Visingsborg.
Lundagård (Lund)
Lundagård är mycket mer än en park. Här finns hela den akademiska lundakulturen och under marken finns spår av medeltida historia. I Universitetshuset möter vi arkitekten Helgo Zettervall och i Kungshuset förflyttas vi tillbaka till det sena 1600-talets Lund med biskop Peder Winstrup och kung Karl XI.
Göteborgs residens
För en dag slår vi upp dörrarna till Stora Hamnkanalen för göteborgarna. Att kliva över tröskeln här är att möta 1600-talet. De målade taken berättar historien om stormaktstiden i Sverige. En av den tidens förmögna byggherrar Lars Torstenson lät bygga huset i tysk-holländsk renässansstil.
Generalkonsulatet i Istanbul
En dans på bonat balsalsgolv, en brudklänning som sys om, en ung svensk kvinnas första möte med Bosporen. Vad har det med Sveriges generalkonsulat i Istanbul att göra? Kom upp på vinden på Västra stallet så får du se.
Vadstena slott
Om du tar på dig 1550-talets glasögon kan du se den idylliska platsen Vadstena som något helt annat. När den danska hären marscherar upp genom Sverige för att ta Stockholm möter de på tungt motstånd här.
Gripsholms slott (Mariefred)
Det kostar på att ha Ludvig XIV och det franska hovet i Versailles som förebild. När Gustav III:s utsvävande fester på bland annat Gripsholm skulle äga rum räckte inte själva slottet till för alla gäster och skådespelare. Kungen lät därför bygga en Kavaljersflygel på platsen där resterna av den gamla borgens försvarsmurar låg.
Stockholms observatorium i Saltsjöbaden
Observatoriet var en gång ett av Europas mest framstående observatorium, beundrat av astronomer från hela världen. När byggnaderna invigdes 1931 presenterades sex runda kupolhus i olika dimensioner. Antalet teleskop av ansenlig storlek gör Stockholms Observatorium unikt i Norden.
Kronobageriet (Stockholm)
En mätt mage är vägen till seger – med den vetskapen ser Karl XII till att hans mannar får det s k succariebrödet, ett tungt, kompakt rågbröd som skulle blötas upp i vatten för att kunna ätas. På Kronobageriet i Stockholm bakades upp till 60 000 limpor om dagen. När verksamheten lades ned 1958 hade det bakats bröd här i över 300 år.
Västra stallet (Stockholm)
Hästarna är borta från gatorna i våra städer. I dag finns bara några få stall kvar innanför Stockholms tullar. Ett av de största Stockholm hade, med plats för mer än 200 hästar, ligger på en hög stensockel med ryggen mot Storgatan, nästan nere vid Narvavägen.
Skoklosters slott (Bålsta)
På Carl Gustav Wrangels vackra och påkostade barockslott har svenska staten en uppgift att vårda det gamla slottet med dess rika innehåll och också det gröna kulturarvet, godsets landskap, park och trädgård.
Läs mer om de olika besöksmålen på SFV:s webbplats.