Bild: Akademiska Hus.
Publicerat 31 mars, 2020

Här är Årets Bygge 2020

Studenthuset vid Linköpings universitet är Årets bygge 2020. I juryns motivering står bland annat ” Projektet har genomsyrats av innovativa lösningar där bland annat vindprojektering och parametrisk design har använts på riktigt.”

Studenthuset vid Linköpings universitet tog hem utmärkelsen i konkurrens med 20 andra nominerade byggen. Bakom projektet, som inleddes i maj 2017, står byggherren Akademiska Hus, entreprenören Peab och arkitektfirman White. Akademiska Hus har investerat cirka 460 miljoner kronor i de 16 100 kvadratmeter stora lokalerna.

[ Annons ]

Byggnaden är miljöcertifierad med Miljöbyggnad Guld, efter att en hållbarhetsmässig optimering av energilösningar, inomhusmiljö och materialval har optimerats ur hållbarhetssynpunkt. En stor del av inredningen består dessutom av återbruk, där några av möblerna har designats av studenter från Malmstens Linköpings.

– Det är otroligt roligt att Studenthuset vinner Årets Bygge. Det är ett fantastiskt hus som överträffar den vision och de förhoppningar vi hade om huset. Vi ville att det skulle fyllas av myller, vara en mötesplats över gränser, en plats att trivas på och som skulle användas för många olika typer av ändamål. Det har vi fått och mer därtill. Alla älskar huset! säger Karolina Ganhammar, universitetsarkitekt vid Linköpings universitet, och fortsätter:

– Hållbarhet har varit ett ledord för oss hela projektet igenom allt ifrån ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, men jag skulle också vilja lägga till hållbart samarbete, för det är tack vare vårt fantastiska, och vågar jag påstå unika, samarbete i alla led som vi är där vi är idag.

Det är andra året i rad och tredje gången i rad som Akademiska Hus tar hem utmärkelsen.

– Att ett av Akademiska Hus byggprojekt åter igen utses till Årets Bygge är naturligtvis väldigt glädjande. Tillsammans med Linköpings universitet och övriga inblandade parter har vårt mål varit att skapa en miljö där studenterna känner sig hemma och där vi genom ett gott samarbete har byggt ett nytt studenthus som ligger i hållbarhetsmässig framkant, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Juryns motivering lyder:

”En tydlig gemensam vision följd av samverkan mellan alla aktörer har präglat genomförandet. Projektet har genomsyrats av innovativa lösningar där bland annat vindprojektering och parametrisk design har använts på riktigt. En mycket tydlig kostnadsstyrning har möjliggjort den låga byggkostnaden. Vinnaren har fått högst betyg inom samtliga av Årets Bygges bedömningskriterier. Arbetsglädje, stolthet och gott ledarskap har bidragit till att Studenthuset i Linköping nu kan titulera sig som vinnare av Årets Bygge 2020.”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]