Efter nio år av fasadputsningar, stambyten och balkongbyggen kan Bojen 7 i Stockholm numera titulera sig årets bostadsrättsförening.
Publicerat 25 maj, 2011

Här är årets BRF

Efter nio år av fasadputsningar, stambyten och balkongbyggen kan Bojen 7 i Stockholm numera titulera sig årets bostadsrättsförening.

Arbetet med att rusta upp den över 70 år gamla fastigheten på Industrigatan i Stockholm är som sagan om den fula ankungen. Sedan det underhållseftersatta huset ombildades år 2002 har renoveringen pågått ända fram till i fjol. Stammar har bytts, bergvärme dragits in, och det platta taket har förvandlats till en 400 kvadratmeter stor takterrass med underhållsfria utomhusmöbler där föreningens alla medlemmar är välkomna att njuta av solen och en enastående utsikt i alla väderstreck.

[ Annons ]

– Det är helt fantastiskt! Vi har kämpat så länge, nu känns det verkligen som att vi har lyckats, säger en euforisk Andreas Axelsson, styrelseordförande i Bojen 7, när han precis mottagit den glada nyheten.

Styrelsen skålar över utmärkelsen. På bilden syns Patrik Otteberg, sekreterare, Lars Helgesson, vice ordförande, Matti Rönnqvist, suppleant, Andreas Axelsson, ordförande, Per-Olof Nilsson, kassör och Mattias Edling, suppleant.

Bakom utmärkelsen Årets bostadsrättsförening står Fastighetsägarna Stockholm som inrättade priset 2008. De grundläggande kriterierna är att föreningen ska ha ett väl omhändertaget hus, en välskött ekonomi, en väl fungerande styrelse samt följa god sed för bostadsrättsföreningar. Något som Bojen 7 lever upp till med råge.

Föreningens ledord är enkelhet och öppna kontaktvägar – det ska vara enkelt att bo i huset och lätt att veta vem man kan kontakta i olika frågor. Den egna hemsidan innehåller mängder av matnyttig information för såväl medlemmar som mäklare. Utöver styrelsemötena fattas mindre beslut via e-post. För att inkludera alla medlemmar i beslutsprocesser skickar styrelsen ut enkäter till alla i huset och låter majoriteten styra. På så vis slipper styrelsen också att kalla till extrainsatta stämmor. När blivande medlemmar ska flytta in ringer Andreas Axelsson själv upp för att hälsa välkommen och beta av de praktiska frågorna inför inflyttningen. Föreningen försöker även ta tillvara på de kompetenser som finns i huset.

–  Vi har precis satt ihop en trädgårdsgrupp av glada amatörer som ska ta hand om marken på framsidan av huset, balkonglådor och takterrassens alla växter. Sen har vi två tekniskt kunniga medlemmar som varit till stor hjälp med att installera en nod för öppet nätverk i huset. Det är jätteviktigt att man får göra det man är intresserad av och känna sig behövd, det är så man kan skapa engagemang, säger Andreas Axelsson.

Medlemmarna har samlats på föreningens stora takterass för att fira utmärkelsen.

I juryn som utsett årets bostadsrättsförening ingår fjolårets vinnare Rhada Deogan, ordförande Sveaborg BRF, Maria Livijn, Näringspolitiskt ansvarig BRF, Erik Hörnkvist, redaktionssekreterare Fastighetstidningen samt Christina Lindström Olsson, VD Fastighetsägarna Stockholm AB.

Juryns motivering
Bostadsrättsföreningen Bojen 7 har en positiv och välkomnande atmosfär. Verksamheten präglas av ett starkt engagemang och drivs metodiskt och strukturerat på ett sätt som kan liknas vid ett välfungerande familjeföretag med en stark samhörighetskänsla. Under föreningens nio år har fastigheten successivt och målmedvetet renoverats till toppskick med både hänsyn till vår miljö och de boendes säkerhet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]