Här är lite grundläggande baskunskap i hur du som ansvarig bör agera på bästa möjliga sätt. Willy Silberstein, medie- och kommunikationsexpert, tidigare bland annat inrikes- och utrikeschef på SR Ekot, delar med sig av sina bästa tips.
Detta har hänt:
Det uppdagas att dåligt skötta ventilationssystem i din fastighet lett till att hyresgäster blivit sjuka i olika luftvägsbesvär. Problemen har påtalats tidigare men inte åtgärdats. Nu har miljöförvaltningen agerat och den lokala tidningen som läst protokollet på kommunen ringer upp.
Vad bör du tänka på:
1) Ta reda på vad som hänt: ta aldrig frågor från media på studs. Det är visserligen viktigt att vara tillgänglig och att bemöta journalister ärligt och seriöst. Men be att få återkomma till den uppringande journalisten. Och se verkligen till att komma tillbaka till journalisten när du sagt att du ska göra det. Håll dig inte undan, då ger du bara intryck av att vara skum och oseriös.
2) Samla in fakta: även om du hört en del om problemen tidigare så är det klokt att kontakta Miljöförvaltningen för att få mer specifik information. Då är du mycket bättre rustad att kommentera för media.
Om du hinner, försök också att prata med några av dem som bor i fastigheten för att få lite kött på benen. Även om relationerna kanske varit frostiga tidigare är det klokt att ta kontakt och lyssna. Det visar också att du bryr dig, och du kan hänvisa till att du pratat med boende när du blir intervjuad.
Om det finns anställda på företaget, se till att också de får veta vad som hänt.
3) Förbered några budskap: det är klokt att tänka igenom vad du vill ha sagt innan du ringer tillbaka till journalisten.
Om du som hyresvärd har gjort fel är det klokt att lova att rätta till felen. Det visar att du är en bra och seriös hyresvärd som bryr dig.
4) Kom ihåg att det är viktigt att uttrycka sig kort och lättbegripligt när du blir intervjuad. Många i media blir alldeles för långrandiga och krångliga, då är risken stor att många slutar lyssna, titta eller läsa. Även om journalisten förstår så är det ju inte honom eller henne du talar till, utan till den breda publiken som kan ytterst lite om sakfrågorna. En tonåring ska kunna förstå vad du säger.
5) Var tillgänglig för andra medier. Svara på förfrågningar från media. Ljug aldrig, erkänn om du har gjort fel och se till att du kan rätta till saker som kanske har blivit fel. Även om du får tuffa frågor, bli inte provocerad utan försök att vara trevlig.