Foto: Johannes Berner.
Publicerat 7 juni, 2017

Hans Wallenstam: ”Värdeökningstiderna är över”

I en intervju med Dagens Industri säger Hans Wallenstam, sedan 26 år tillbaka vd för fastighetsbolaget Wallenstam, att han tror att de generella värdeökningstiderna på fastigheter kommer vara borta om något kvartal.

Hans Wallenstam köpte flera fastigheter under 1990-talet och trodde då att pristoppen var nådd när bolaget fick 200 000 per kvadratmeter för penthousevåningarna på Grev Turegatan i Stockholm för fyra år sedan (2013).

[ Annons ]

– Men det har ju slagits med råge, säger han till Dagens Industri.

De stora värdeökningarna på fastigheter tycks däremot inte vara något som han tror kommer att fortsätta länge till. Enligt Hans Wallenstam är den tiden snart förbi.

– De generella värdeökningstiderna på fastig­heter tror jag är borta. Det kanske kan hålla i sig något kvartal eller så, men ska vi ha värdeökningar i vårt bestånd måste vi skapa det själva. Det kan vi göra genom en kostnadseffektiv nyproduktion och arbeta med renovering och modernise­ring av våra kommersiella fastigheter, säger Hans Wallenstam.

Han skulle därför hellre råda den som vill investera i fastigheter att köpa aktier i Wallenstam.

– Om du inte ska arbeta i fastigheten utan ska ha den som en pensionsförsäkring hade jag hellre köpt Wallenstamaktier. Jag hade överlåtit hela driften till en professionell aktör som bara håller på med fastigheter. På köpet får du värdet av att nya fastigheter adderas. Det är också risker med att äga bara ett hus så jag hade nog gått på en riskspridning genom att köpa fastighetsaktier som jag tror på, säger han till DI.

Han passar dessutom på att påpeka att aktier i det egna bolaget kan köpas för en billig peng.

– Jag köper hela tiden för jag tycker ju fortfarande att det är en billig aktie.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]