Bygg bostäder som de rika inte vill ha. Lite tillspetsat är det ett av professor Hans Linds förslag till hur fler ekonomiskt svaga ska komma in på bostadsmarknaden. Det i en ny rapport från SNS.
Förslagen till en ny social bostadspolitik har duggat tätt den senaste tiden, med Boverket som vill ha social housing och före detta bostadsministern Stefan Attefall som förespråkar höja bostadsbidrag och förturer. Nu är det Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH, som ger sig in i debatten med skriften ”Åtkomliga bostäder – så gör vi det möjligt för hushåll med låga inkomster att hitta en bostad”, utgiven av SNS-studieförbundet.
En hel del av innehållet är kända och till viss del kontroversiella ståndpunkter från professor Lind, som att kommuner som inte bygger enligt plan ska fråntas sina planmonopol och att hyran släpps helt fri för nybyggnation.
När det gäller bostäder för ekonomiskt svaga, den grupp som har svårast att ta sig in på den reguljära bostadsmarknaden, vill Hans Lind se att bygg- och bostadsbolag tillsammans med kommunerna, tar fram det han kallar åtkomliga bostäder. Lägenheter som inte ska kosta mer än 4 000 kronor i månaden för en etta och 6 000 kronor för en trerummare. Och att det inte ska ta mer än en månad att hitta en lägenhet.
Vägen dit är att hitta lägen som inte är intressanta att bygga på för folk med höga inkomster. Områden längre bort från kollektivtrafik, sämre utsikt eller kanske något annat som gör att bostadsbolagen ratar ett bygge. Invändigt handlar det om att minska ytor och skala bort fördyringar, plastmatta i badrummet istället för klinker.
Hans Lind konstaterar att Sverige är världsberömt för att göra prisvärda produkter för vanligt folk med varumärken som Ikea och H&M. Strategin med åtkomliga bostäder innebär i grunden samma tänkande fast för byggandet av bostäder.