[ Annons ]

Handslag för Gottsunda. Kristian Hallin, affärsutvecklingschef,Victoriahem, Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Annelie Norell, vd ETC Bygg, Einar Janson, vd Titania, Anette Frumerie, vd Rikshem, Cecilia Safaee, vd Hemmaplan, Mattias Tegefjord, vd Uppsalahem.
Publicerat 9 december, 2024

Handslag för ny strategi att stärka Gottsunda

Social agenda för Gottsundas stadsutveckling är ett samarbete mellan sex fastighetsbolag och Uppsala kommun. Målet är att stärka en ort som inte har så bra rykte.

Det är ett digert program som parterna tagit fram i det man kallar en gemensam social agenda för hur stadsutvecklingsarbetet kan ske på ett sätt som gynnar social hållbarhet. Totalt 85 olika aktiviteter som på olika sätt ska stärka stadsdelen Gottsunda, som likt många andra miljonprogramsområden dragits med problem.

Det är Uppsala kommun som tagit initiativet och med på tåget är Uppsalahem, Victoriahem, Rikshem, Titania, ETC Bygg och Hemmaplan. Det sistnämnda bolaget förvaltar centrum, de övriga är bostadsbolag. Titania och ETC har projekt som ännu inte byggts.

[ Annons ]

– Ensam är inte stark. Det här är ett nytt sätt att pröva för att komma framåt vid sidan av det vi redan har, som BID-samarbete med Fastighetsägarna, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Sex mål är uppsatta, som att skapa attraktiva och trygga mötesplatser, stärka sysselsättning och entreprenörskap. Att bygga och renovera bostäder och att förändra narrativet om Gottsunda.

Det som är bra för våra hyresgäster är bra för oss.

Till varje mål i planen finns tydliga aktiviteter beskrivna som parterna med handslaget nu lovar att genomföra. Exempel på det är att Uppsalahem ska utreda om det i några höga hus går att öppna upp bottenvåningarna med gemensamma ytor eller verksamheter som kan ge öka trygghet och trivsel i området. ETC Bygg får uppdraget att arbeta med attraktiv gårdsmiljö för blandade åldrar och funktioner.

Victoriahem, ett av de större bostadsbolagen i området med nästan tusen lägenheter, ska anställa lokalt i byggnationen, anordna aktiviteter som främjar anställning och utveckla lokaler som skapar arbetstillfällen.

– Det som är bra för våra hyresgäster är bra för oss. Och vi jobbar på liknande sätt i många andra områden – så det här är inget helt nytt för oss. Det som gör det spännande är att vi är så många fastighetsägare som samarbetar med ett tydligt program, säger Kristian Hallin, affärsutvecklingschef, Victoriahem.

Han lyfter fram Vicoriahems miljövärdar som bolaget projektanställer. Personer som bor i området och som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

– Vår ambition är att de efter ett eller ett och halvt år hos oss kan gå vidare och få jobb hos någon entreprenör eller kanske städfirma. Vi satsar även mycket på att ordna sommarjobb, senast var det 950 ungdomar som var med i den aktiviteten, säger Kristian Hallin.

Han ser inte insatserna som någon kostnad för bolaget.

– Det är jobb som behöver göras, inte hitte-på-jobb. Och vi gör det som är långsiktigt verkningsfullt för oss och för området, vilket då blir en bra investering för alla inblandade. Men man måste tänka till, det är inte bara att ösa pengar på saker och tro att det löser alla problem, säger Kristian Hallin.

Det symboliska handslaget mellan parterna innebär, precis som det är vid en hederlig affärsuppgörelse om en bil eller kossa, att man står för sina åtaganden.

– Vi kommer att följa upp två gånger per år och ställa varandra till svars. Det blir en konsekvens om man inte uppfyller det man lovat, säger Erik Pelling.

Så om ett bolag inte har skött sig, kan de då uteslutas från nya markanvisningar?

– Så är det alltid. Vi konkurrensutsätter vår tilldelning av mark, och de som har bevisat att de gjort ett bra jobb vill vi fortsätta att jobba med, säger Erik Pelling.

Han anser att kommunen i alla fall satsat hårt för att vända trenden, bland annat med att rusta centrum som sedan sålts till Hemmaplan, byggt spårväg, byggt ny skola med mera.

Gottsunda har även en positiv riktning sedan 2017 då stadsdelen klassades som särskilt utsatt av polisen efter lång nedåtgående trend, där till sist knappt blåljuspersonalen vågade åka in i.  Sedan 2023 är Gottsunda på den näst högsta nivån, ett så kallat riskområde.

– Det har ändrats radikalt sedan vi var på botten, men vi är inte i mål och detta handslag är för att orka hålla ut.  Gottsunda måste bli attraktivare för även bostadsrättsinvesteringar och folk ska kunna göra bostadskarriär, säger Erik Pelling.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]