Foto: Johan Jeppsson.
Publicerat 30 maj, 2016

Handelsresande i fastigheter

En grå Audi och en sprucken mobil. Rekvisitan är onekligen minimal när Ilija Batljan ger sig ut för att jaga fastigheter land och rike runt. Inget kontor, inget stort företag där sekreterare, ekonomer och jurister backar upp. Nu är han ensam och nu är han revanschsugen.

Det blir tredje gången gillt, säger han när vi styr ut på E4:an i riktning mot Nyköping. Att driva ett eget företag är det roligaste man kan göra och jag verkligen älskar fastighetsbranschen, fyller han i. Hjälp har han av en kompetent styrelse med fastighetslegendaren Lennart Schuss, advokaten Fredrik Råsberg och två erfarna förre detta bankmän Göran Cöster och Harald Bengtsson.

[ Annons ]

Dagen innan var han också ute på vägarna i jakt på objekt och hemma i Nynäshamn först vid midnatt. Och så har tillvaron i stort sätt sett ut tiden efter att han slutade som vice vd på Rikshem. Nya bolaget Samhällsbyggnadsbolaget ska sättas på kartan, det ska äga fastigheter till ett värde av 20 miljarder om fem år, och då även leverera bra vinst till Ilija Batljan och övriga investerare – fast det sistnämnda finns inte med i hans målbeskrivning. Samhällsnytta är det han helst vill åstadkomma upprepar han gång på gång. Kanske är det ett utryck för hans i grunden socialdemokratiska hållning, kanske är det en lärdom från politiken om hur man kommunicerar värdeladdade ord.

[ FAKTA ]

Ilija Batljan

Ålder: 48 år

Utbildning: Fil.kand i nationalekonomi, doktorerat på Socialhögskolan i ämnet demografi och planering för äldrevård.

Familj: Fru Sanja och 23-åriga dottern Mia.

Aktuell: Driver egna bolaget Samhällsbyggnadsbolaget som satsar på utveckling av bostäder.

Det har snart gått ett halvår sedan turbulensen på Rikshem där han hastigt slutade som vice vd efter att det blev offentligt att han gjort fastighetsaffärer i eget bolag. Ett vänskapskontrakt för en hyreslägenhet på Östermalm såg inte heller så bra ut i ett bolag som Rikshem där ägarna bland annat är LO-kollektivet. Inga formella fel men brister i förtroende menade styrelsen.

Bitter?

– Nej, är man i toppen av ett bolag så får man räkna med att en dag få sparken, det är därför man har så bra betalt. Men jag var klar med Rikshem för min del. För eller senare hade jag ändå brutit – för jag ville köra själv.

– Men varför älta det där, det är nu historia. Jag är stolt över vad jag åstadkommit med Rikshem men nu har jag lämnat det där bakom mig, säger Ilija och ler bakom ratten.

Backar vi bandet 22 år så är Ilija Batljan en av flyktingarna från det forna Jugoslavien, från ett område som senare blev den självständiga republiken Montenegro. Han sögs upp i den svenska politiken och i socialdemokratin. Efter en vända i Stockholms läns landsting, där han synade det beryktade avtalet med Skanska för Nya Karolinska, talades det även om att han var ämne för en framtida ministerpost. Men affärer och fastigheter lockade mer.

Jag behärskar inte språket och jag kan inte formulera mig så bra. Räkna och spela fotboll är det jag kan.

– Jag är mer udda i politiken än i fastighetsbranschen. Har alltid varit en siffernisse, det är den enda färdigheten jag har. Jag behärskar inte språket och jag kan inte formulera mig så bra. Räkna och spela fotboll är det jag kan.

Värderingarna säger han är fortfarande socialdemokratiska. Att han nu är egen företagare med riskkapital i ryggen ser han inte någon konflikt i.

– För mig är socialdemokrati att oavsett vem du är eller var du kommer från så ska du kunna förverkliga dina drömmar. Alla ska ha lika förutsättningar men därmed inte sagt att utfallet ska vara lika, den sistnämnda dogmen har historien allt för många gånger visat leda till förfall.

I Nyköping väntar fastighetsägaren Benkt Hagstrand med kaffe. Han fyller snart 70 år och har ända sedan 1970-talet köpt och utvecklat fastigheter i staden. Nu har han sålt sitt livsverk till Ilija Batljan.

Fastighetstidningen Ilija_Batljan
Snabb lunch med fastighetsägaren Benkt Hagstrand i Nyköping. Foto: Johan Jeppsson.

– Vi hade ett familjeråd och min son (fotograf) och dotter (veterinär) sa tydligt att de inte var intresserade av att driva företaget vidare. Ser man ovädren komma in revar man seglen, säger Benkt Hagstrand som en gång ville bli sjökapten.

Bolaget som samhällsbyggnadsbolaget tar över innehåller kontor, handel och industri på två platser i Nyköping, totalt 30 000 kvadratmeter. Handelshuset med den lokala biografen är tämligen nybyggt, där ska inget ändras. Det som får Ilija Batljans ögon att lysa är den gula tegelbyggnaden från 1950-talet jämte Nyköpings station. Idag är där verksamheter med lager och kontor. Planen är att riva och bygga cirka 800 bostäder.

– Är det inte fantastiskt, vilket otroligt läge. Man får en lägenhet med egen ingång till tågen. Det kan ju inte bli bättre, säger Ilija Batljan.

Det var ett lokalt bankkontor som förde samman säljare och köpare.

– Ilija är som en grävling, släpper inte taget när han väl får ett grepp. Och så verkar han vara extremt noga med att kolla upp allt. De har vänt ut och in på alla siffrorna, säger Benkt Hagstrand. Han är nöjd med dealen, exakt summa vill inte parterna berätta. Det talas om 175 miljoner.

Och om kommunen bromsar planerna eller kapital inte kommer in?

– Jag har svårt att tro att kommunen inte vill ha bostäder här, men det är ett bra kassaflöde och man får fortsätta att driva som det är, svarar Ilija Batljan.

Fastighetstidningen Ilija_Batljan
Om fem år ska Ilija Batljans bolag äga fastigheter för 20 miljarder. Foto: Johan Jeppsson.

Bostäder är primärt det han har fokus på, och då helst utvecklingsprojekt. Egentligen var samhällsfastigheter den ursprungliga affärsidén för det nya bolaget – men Ilija Batljan är en pragmatiker, såväl i politik som i affärer.

Det är ju inte så många som är redo att sitta i bilen och åka och titta på objekt i Oxelösund.

– Det är mindre konkurrens om objekten i fastighetsutveckling av bostäder än i samhällsfastigheter. Det är ju inte så många som är redo att sitta i bilen och åka och titta på objekt i Oxelösund. Det är en fördel att vara en liten aktör i sådana lägen.

2,5 miljarder ska in i bolaget under året, en miljard är redan investerade och i oktober blir det affärer för ytterligare en halv miljard. Exakt var pengarna kommer från vill han i skrivande stund inte berätta. En del är från bolaget Hestia, som även ska sköta förvaltningen av hyreslägenheter, övrigt är från privata investerare, många entreprenörer som tjänat sina pengar inom IT och fastigheter.

Fastighetstidningen Ilija_Batljan
Foto: Johan Jeppsson.

[ FAVORITEN ]

Mobilberoende

En mobiltelefon med spräckt skärm är navet i Ilija Batljans affärsliv just nu. Där finns det värdefulla kontaktnätet som han byggt upp under alla år i politiken och i fastighetsbranschen. Ett kontaktnät som är guld värt nu när han ska fylla sin portfölj.

 

Själv har han satsat allt han har av egna pengar.

– Gör jag något så måste jag tro på det.

Men är det rätt läge att satsa stort i fastigheter nu när priserna verkar vara på topp?

– Det är en berättigad fråga och några kommer säkert ha bränt sig. Man ska vara försiktig, se till att det är bra kassaflöden och säkra räntor över lång tid. Tror annars risken är större att köpa bostadshus i Stockholm än i Nyköping eller Ludvika.

En stunds tystnad.

– Klart att det var bättre förutsättningar om jag fått med Hemfosa i mina planer på samhällsfastigheter redan 2009 då jag såg denna nya marknad, säger Ilija och visst anar man en viss bitterhet över att inte ha tagit del av de senaste årens extrema värdetillväxt.

I Oxelösund väntar en annan fastighetsägare. Sedan ska han vidare till Lidköping för att träffa ytterligare en eventuell säljare. Det lär bli en sen kväll även denna dag innan han är tillbaka i hemmet i Nynäshamn. Är man en handelsresande i fastigheter blir det långa dagar.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]