De höga andrahandshyrorna, inte minst i Stockholm, leder nu till att regeringen kommer att se över reglerna på marknaden. "Regeringen borde rikta sin energi på att lösa bostadsbristen istället för att analysera bisaker", menar Maria Rankka, på Stockholm Handelskammare.
Publicerat 10 februari, 2015

Handelskammaren kritisk till Mehmet Kaplans förslag

De höga andrahandshyrorna, inte minst i Stockholm, leder nu till att regeringen kommer att se över reglerna på marknaden. "Regeringen borde rikta sin energi på att lösa bostadsbristen istället för att analysera bisaker", menar Maria Rankka, på Stockholm Handelskammare.

 

[ Annons ]

 Det är nu två år sedan som reglerna ändrades för uthyrning av bostadsrätter och idag får en bostadsrättsinnehavare hyra ut till ett pris som motsvarar räntekostnad (på dagens marknad) och avgift på en lägenhet. Den som hyr i andra hand kan inte efteråt pröva en hyra man anser är för hög. Lagen har även något begränsat föreningarnas möjlighet att neka uthyrningar.

Effekterna på marknaden av dessa lagförändringar är inte helt säkra, men enligt Blocket bostad så ökade antalet annonser med andrahandsuthyrning med cirka 30 procent under reformens första år. Förra året fortsatte det med sex procents ökning. Även hyrorna har enligt Blockets siffror ökat efter lagändringen. Från 2012 till 2014 ökade hyrorna för en andrahandsetta i Stockholms innerstad med närmare 30 procent.

I Västerort med nästan 14 procent.

Enligt Boverket så kan såväl det ökade utbudet och de högre hyrorna vara effekten av att det som tidigare hyrdes ut svart nu blivit vitt och därmed transparanta affärer. Så osäkerheten är stor om det de facto blivit lättare att hitta en andrahandslägenhet i en storstad. Det blir därför också svårt för Boverket att nu i efterhand göra en matnyttig analys åt regeringen.

Den som initierade debatten som fått regeringen att agera, är Erik Olsson, ägare till mäklarföretaget med samma namn. Han anser att de nya reglerna leder till att rörligheten på marknaden minskar när bostadsrättsägare väljer att hyra ut i stället för att sälja sin lägenhet. Enligt Erik Olsson kommer vi snart se att affärer görs i ren spekulation där lägenheterna hyrs ut direkt av ägaren.

– Får vi en sådan marknad är risken stor för att det blir kraftiga prisras när vi får en avmattning, precis som skett i Danmark. Vi mäklare vill inte ha en volatil marknad med kraftiga prisvariationer varken upp eller ner, säger Erik Olsson.

De regler som idag gäller beslutades av en enig riksdag förutom Vänsterpartiet, och Mehmet Kaplan betonar att man inte har avsikten att riva upp lagen och begränsa antalet lägenheter som hyrs ut.

– Men vi vill säkerställa tryggheten för den som hyr i andra hand. Det gäller att hitta en rimlig avvägning mellan de motstridiga intressen som finns mellan å ena sidan den som under en tid hyr ut sin egen bostad och å andra sidan den personen som hyr den. Andrahandshyresgäst ska inte bli synonymt med andra klassens hyresgäst.

­– För mig är det därför självklart att en utvärdering av reglerna för andrahandsuthyrning gynnar den svenska bostadsmarknaden. Först när vi har en bättre bild av situationen finns det anledning att diskutera om regelverket behöver förbättras, betonar Mehmet Kaplan.

De som drivit frågan om enklare andrahandsuthyrning hårdast är Stockholms Handelskammare och vd Maria Rankka säger att hon är upprörd över att bostadsministern vill se över lagen.

– Det är så typiskt för politiker att göra en bisak till en huvudsak. Mehmet Kaplan och regeringen borde lägga sin energi på de stora problemen att det byggs för lite, inte att börja i något som bevisligen har lett till att fler lägenheter kommit ut på marknaden, säger Maria Rankka.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]