Nu kan det bli en uppgång för sällanköpsvaror som bygg och möbler. Foto: Shutterstock
Publicerat 12 juni, 2024

Handeln andas viss optimism

Slutet på lågkonjunkturen skymtar för handeln. Det tror i alla fall HUI i sin senaste konjunkturrapport. Sällanköp som möbler och bygg kan återhämta sig under 2025.

Det har varit några tuffa år för handeln i skuggan av Ukrainakriget och högre inflation. Svenskarna håller hårdare i plånboken och under 2023 var hushållens konsumtion ner med -2,6 procent i fasta priser. För 2024 är HUI:s prognos en konsumtionsökning av med 1,2 procent och för 2025 med 3,5 procent.

Störst återhämtning kan det bli inom sällanköpshandeln där HUI räknar med att omsättningen ökar med 4 procent i löpande priser under 2025.

[ Annons ]

– Men det är från låga värden tidigare år. Möbler, hemelektronik, vitvaror och bygg har haft en negativ utveckling och det är inte konstigt eftersom det är kapitaltunga varor och konsumenter har avvaktat med köp, säger William Lindquist, analytiker på HUI.

Under både 2024 och 2025 väntas handel med brett sortiment, där många lågpriskoncept finns, fortsatt driva utvecklingen i branschen.

Även om det ser ljusare ut pekar William Lindquist på att det finns orosmoln i ökande konkurser. HUI har inte i denna rapport sett på kostnadsbilden som handeln står inför, som högre hyres- och personalkostnader.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]