[ Annons ]

Ola Andersson Foto: Johan Bergmark
Publicerat 14 juni, 2018

Handbok i att bygga smått

En majoritet av Sveriges befolkning bor i en- eller tvåpersonshushåll, men enligt arkitekten och debattören Ola Andersson så har branschen trots det stort fokus på att bygga för barnfamiljer.

Han har därför tillsammans med kollegan Herman Arfwedson skrivit ”En liten bok om små bostäder” – en skrift som både är en handbok i att bygga för de små hushållen, men också en vidräkning med kommunerna som enligt Andersson och Arfwedson bär det yttersta ansvaret till bostadsbristen och då inte minst tillgången till mindre lägenheter.

[ Annons ]

– Det finns några orter med liten efterfrågan, men i de delar av landet där behovet av bostäder är störst är det en god affär att bygga, och hade kommunerna skött sin markpolitik de senaste 25 åren skulle vi inte ha en bristsituation idag, säger Ola Andersson.

Bygga små bostäder menar han inte är synonymt med att bygga trånga bostäder.

– Vi menar att små bostäder är till för små hushåll, inte för att stora hushåll ska kunna tränga ihop sig för att de inte har råd med de bostäder de behöver. Klassuppdelningen att enbart rika bor stort och fattiga smått gjorde vi upp med under 60-talet när miljonprogrammen tillkom, men idag finns det tendenser till att vi är där igen när trångboddheten ökar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]