Foto: Johan Gunséus
Publicerat 12 oktober, 2011

Han tar greppet om Umeå

Pappa Krister Olsson startade Balticgruppen, en koncern som idag äger fastigheter för 3,5 miljarder i Umeå. Nu är det sonen Jonas Olsson som bygger vidare.

Det tar en liten stund att hitta Balticgruppens huvudkontor i centrala Umeå. Det är en tämligen oansenligt lokal några trappor upp med en liten skylt nere på gatan. Och ändå är det här som stora delar av stadens fastigheter förvaltas, och det är i dessa trånga rum som också planerna ritas upp för hur Umeå ska växa vidare.

[ Annons ]

Man skulle kunna tro att det är frågor som mer hör hemma i kommunhuset bara några kvarter bort, och nog finns det belackare som anser att Balticgruppen blivit lite väl stora i staden, och att man får styra och ställa lite hur som helst, och att kommunen, landstinget och universitetet som alla är hyresgäster hos Balticgruppen, är i händerna på stadens stora fastighetsbolag.

Balticgruppen bygger gärna lokaler åt högskolor. Här konstnärligt campus.

Man förstår att Jonas Olsson, ny vd i företaget därför gärna vill hålla en låg profil. Lite lägre än hans pappa Krister Olsson som är Balticgruppens grundare och starke man. En färgstark karaktär som då och då hamnade i rampljuset efter konflikter med politikerna – inte minst de på vänsterkanten. Jo, Krister är kvar i styrelsen, och när Fastighetstidningen är på besök är han i lokalerna – men intervjun får Jonas sköta. Det är äldste sonen som sedan ett år axlat manteln och det är Jonas, -byggnadsingenjören, som ska leda projekt de närmaste fem åren till ett värde av två miljarder. Till det ansvara för  förvaltningen av ett bestånd på 260?000 kvadratmeter vilket gör Balticgruppen till den största privata fastighetsägaren i Umeå. Klart att sådant sticker vissa i ögonen.

Ovan är han i rollen men trygg verkar Jonas ändå vara vilket inte är så konstigt. Likt kung Midas verkar det mesta Balticgruppen tagit i blivit, om inte till guld, så åtminstone till oerhört lönsamma investeringar.

Den första närkontakten med detta växande imperium, idag är värderat till cirka 3,5  miljarder kronor, fick Jonas när han var en tvärhand hög och klippte gräsmattor utanför fastigheter som hans far köpt i Umedalen. Från början ett mentalsjukhus som gjordes om till skolor, äldreboenden med mera.

Innehaven växte parallellt med Jonas och när han 15 år gammal sommarjobbar i en av familjens kåkar ”gnäller” han lite på en chef som han tycker fattat ett konstigt beslut. Kollegan ruskar på huvudet och säger ” Det där kommer att vara ditt beslut om några år”.

–?Då kände jag nog att det var långt kvar upp till toppen, men tiden går ju rätt snabbt, konstaterar Jonas Olsson som nu är 38 år.

Fart är det även i bolaget just nu. Umeå ska bli kulturhuvudstad 2014, alla vill hänga på och politikerna har plötsligt fattat beslut fortare än någonsin. Balticgruppen är minst sagt involverade i de olika projekten. Man har redan påbörjat färdig-ställandet av ett konstnärligt campus där idag Konsthögskolan samt Design- och arkitekt-högskolan står. När allt är klart i slutet av året blir det även bildmuseum och Humanistiskt lab.

Kulturväven – ett område i city ovanför älven ska bli träffpunkt för olika kulturverksamheter med restauranger, café, saluhall och hotell. Och i kvarteret Forsete, i samma hus som Balticgruppen sitter, blir det total ombyggnad då det gamla köpcentret ska få 30?000 nya kvadratmeter med galleria i två plan och större hotell i en byggnad med den exakta höjden 52,4 meter.

–?Högre än så får vi inte bygga i Umeå – alltså bygger vi det mesta i den höjden, säger Jonas med ett leende.

Precis som för Krister är det utvecklandet mer än förvaltandet som är drivkraften. Det märks när han med tindrande ögon berättar om alla projekt som ligger i pipeline.

–?Jag har alltid tyckt det är intressant med hus, och då framför allt att se möjligheterna. Inget fel med att förvalta – men det är inte lika spännande, säger Jonas.

Han är uppvuxen i Umeå och känner till varje centimeter av stan.

–?Jag vet hur folk här tänker och hur de rör sig. Det är konkurrensfördelarna vi har gentemot en extern aktör, plus att vi kan jargongen inom politiken och känner många i kommunhuset.

Fast det sistnämnda är fortfarande Kristers territorium. Han har ett otroligt stort nätverk i Umeå och har inte minst genom generösa bidrag till såväl kultur, sport och universitetet byggt upp ett stort förtroende hos många makthavare på orten.

Kulturväven vid vattnet ligger Krister Olsson varmt om hjärtat.

Många frågar sig förstås också om det inte fortfarande egentligen är pappa Krister som också styr i kulisserna. Man märker att Jonas fått frågan förut.

–?Krister styr över det som han är mest intresserad av – till exempel Kulturväven och han vill förstås gärna att det ska bli som han tänkt sig. Men han håller på att trappa ner och är inte aktiv i det dagliga arbetet.

–?Han har dessutom inga lokaler här utan sitter några hundra meter bort – det kanske är min räddning (skratt).

Att bolaget ska stanna i familjen är en självklarhet för Jonas. När han nu sitter som vd för Balticgruppen och brodern Markus Olsson tagit posten som vd i moderbolaget Fort Knox AB är i princip generationsskiftet gjort, även om det fortfarande är Krister som äger merparten (80 procent) av koncernen. Bröderna har resterande tjugo i ett eget bolag. Någon börsnotering är inte på tapeten.

–?Börsen? Absolut inte, säger Jonas tvär-säkert. Det kommer nog aldrig att ske. Nja, kanske inte aldrig, men så länge det finns intresse inom familjen att driva vidare och utveckla så finns det ingen anledning att börs-notera.

Och varför skulle man söka kapital på börsen? Pengar finns det gott om i bolaget – så pass mycket att man inte behöver stå med mössan i hand utanför banken när det är dags att dra igång nya projekt. Kristers devis har varit att inte vara bankberoende och med bra känsla och perfekt tajming i köpen finns det resurser i bolaget.

–?Vi har muskler som inte finns hos någon annan lokal aktör, så när kommunen eller universitetet behöver nya lokaler blir vi tillfrågade. Vi klarar det. Vi har resurserna, säger Jonas.

Jag vet hur folk här tänker och hur de rör sig. Det är konkurrensfördelarna vi har gentemot en extern aktör, plus att vi kan jargongen inom politiken.”

Det är också därför man inte behöver kompromissa med kvalitén i projekten. Kända arkitekter, som Henning Larsen och norska Snöhetta anlitas och materialen ska vara de bästa, även om det är dyra paneler av lärkträ till det konstnärliga campusområdet. Balticgruppens filosofi är även att själva sköta hela produktionslinjen ända fram till att det första spadtaget tas – då anlitas entreprenörer.

–? Som tur är går det fortfarande att bygga till rimliga priser här i Umeå, runt 20 000 kronor per kvadrat-meter för ett kontorshus, säger Jonas.

Börsoron och en eventuell lågkonjunktur som ligger och mullrar i bakgrunden när intervjun görs oroar inte Jonas. Dels för att man inte har så hög belåning, men också för att Balticgruppen till stor del har den offentliga sektorn som hyresgäster, och med kontrakt som löper 20 till 25 år. Fast bostäder, håller man sig borta från.

–?Vi har en del hyreshus men det finns så många andra här som är bättre på det. Bostäder kräver en annan förvaltningsorganisation med mycket resurser.

Byggnadsingenjören Jonas Olsson känner sig hemma på byggarbetsplatser.

Om man inte räds lågkonjunkturer så finns det ändå lite smolk i bägaren. Det är planer på att Ikea ska etablera sig vid E4:an söder om stan. Kommer Ikea kommer även andra affärsverksamheter, och då blir det antagligen en viss flykt från Balticgruppen och Citycons köpcenter Strömpilen.

Något som stör Jonas lika mycket är även att lokala hockeylaget Björklöven nu harvar runt i division ett.  Denna stadens stolthet som på 70- och 80-talet var topplag i Elitserien. Men trots motgångar fortsätter Balticgruppen att sponsra laget.

Hur stora kan då Balticgruppen bli i Umeå? Man sitter idag på 260 000 kvadratmeter och det utökas hela tiden med köp och tillbyggnader.

– Svaret är nog att vi inte kan fortsätta i samma takt. Ett Umeå där vi äger 500?000 kvadratmeter är en omöjlig tanke såvida inte staden växer och vi får en befolkning på 200?000 individer. Men vid någon tidpunkt får vi väl sälja.

Frågan är om det är Jonas Olsson som håller i rodret då?

–?Jag har sagt att jag ger det här tio år av mitt liv, sen får vi se.

Kanske lockar då andra utmaningar eller länder. Som Kanada där Jonas bott och där hans fru Janique kommer från. Hon arbetar som lärare i franska på universitetet.

Men vart han än hamnar så måste det vara nära till naturen. Till fiske, vandringar och slalombacken.

–?Jo, jag är ju ändå en norrlänning.

 

BALTICGRUPPEN

Innehav: Cirka 250?000 kvm varav 120?000 kvm ägs till 100 procent av Balticgruppen och 130 000 via bolaget Fastighetsbolaget Gazette AB (50/50 ägt bolag tillsammans med Västerbottens-Kuriren).
Balticgruppen ägs till 80 procent av Fort Knox AB och till 20 procent av Nordvest i Norrland AB.
Soliditet: cirka 37 % .
Resultat: 316 milj för 2010 (försäljningen av aktierna i Fastighetsbolaget Gazette AB till VK ingår).

JONAS OLSSON

Född: 1973.
Familj. Frun Janique, barnen Victor 7 år och Theodor 4,5 år.
Bor: Villa i Umedalen.
Bakgrund: Gymnasieekonom, gruppbefäl I20, byggnadsingenjör. Sedan olika positioner inom Baltic-gruppen.

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]