[ Annons ]

Foto: Jens Bäckström
Publicerat 13 maj, 2013

Han snyggar till Luleå

Fastigheter som får ta plats blir uthyrda. Så resonerar Galärens vd Gunnar Tåhlin. Han vill försköna Luleås stadsbild och önskar sig fler branschkollegor i norr för att tillsammans kunna bekämpa kötiden på 30 år för en hyresrätt.

”Här vill vi bygga 500 nya bostäder”. ”Här öppnar snart en ny butik”. ”Här bygger vi din nya tvättstuga.” Vart man än vänder blicken i Luleå så skymtar en revirmarkering av fastighetsbolaget Galären. Vepor, skyltar, affischer och till och med en griffeltavla finns utplacerade i staden för att informera om pågående och framtida projekt.

[ Annons ]

Går det bra för Luleå så går det bra för oss. Vi har plöjt ner mycket av vinsterna från andra projekt i att bygga bostäder.”

De senaste två åren har Galären startat i snitt ett nytt byggprojekt i månaden för en kostnad om hittills totalt 250 miljoner kronor. Under en rundtur i Luleå visar Gunnar Tåhlin, grundare av verksamheten i Luleå och vd för bolaget, att det kan handla om att lyfta takhöjden på en lagerfastighet, att totalrenovera ett sedan länge daterat hotell eller försköna någon av stadens mer försynta fasader med ett iögonfallande, fyra våningar högt, burspråk i glas.

Galärens bestånd, pågående projekt och framtidsområden – allt finns utritat på en inglasad stadskarta som sträcker sig över en hel vägg på Gunnars kontor.

Idén till det sistnämnda konststycket väcktes av en bekant som jobbar lite längre ner på Skeppsbrogatan och som varje dag passerar nummer 48 till och från jobbet, men inte förstod vilken fastighet Gunnar hade köpt eftersom han själv aldrig har lagt märke till den.

– Han var övertygad om att det inte ens fanns något hus där. Så anonymt var det. Och tänk vad lite det behövs för att göra något dödstrist till något riktigt bra. När en fastighet får ta plats och synas så kommer den att bli uthyrd, summerar Gunnar Tåhlin medan vi passerar den tidigare så anonyma fasaden som utöver burspråket även försetts med effektfull punktbelysning.

Själv gav han sig in i fastighetsbranschen 1988 tillsammans med sin bror efter att ha jobbat sig upp till titeln hotellchef inom Max-koncernen. Företagets första förvärv var det gamla hamnhuset i Luleå.

När en fastighet syns blir den lättare uthyrd, tänkte Gunnar Tåhlin och byggde om fasaden.

Några år efter starten sjönk Sverige ner i en djup finanskris. Den svåraste prövningen i Galärens historia.

– Åren mellan 1992–1994 var absolut vår tuffaste period. Då lärde vi oss att minimera våra risker, men inte att välja bort dem helt och hållet. Snarare att välja marknader som andra inte går in på och minimera riskerna där.

Med personliga kaffekoppar är det lätt att se vilka medarbetare som är inne på kontoret.

25 år och många lärdomar senare, äger företaget 144 500 kvadratmeter lokaler och 420 bostadslägenheter i Luleå till ett värde av närmare 1,8 miljarder kronor, vilket gör Galären till en av regionens största privata aktörer. Gunnar och hans bror Carl Erik  har valt att inte börsnotera företaget. 2010 tilldelades han utmärkelsen Stora Byggpriset av Norrbottens Byggmästareförening för att ”på ett medvetet och visionärt sätt ha utvecklat Galären i Luleå AB från ett litet fastighetsbolag till att idag vara ett av de ledande fastighetsbolagen i länet.”

I beståndet finns 420 bostäder, resten är kontor,  lager, butik och logistikfastigheter. På bostadssidan ligger vakansgraden på en orubblig nolla. Häromåret valde Galären att slopa sin bostadskö helt och hållet.

– När vi insåg att vi hade en väntetid på 30 år för de som ställde sig sist så tog vi bort kön. Det hade varit helt meningslöst att behålla den, ingen väntar så länge på en bostad. Idag lägger vi ut lediga lägenheter på webbplatsen, sen är det först till kvarn som gäller.

30 års kötid för ett hyreskontrakt i Luleå. Hur kunde det bli så?

– Det är egentligen samma problem som i Stockholm eller vilken annan tillväxtort som helst i Sverige – det är inte lönsamt att bygga hyresrätter. Här har vi jättesvårt att få tag på byggare också. Vi har själva fått ställa flera projekt på grund av det. Vi försöker färdigställa mellan 50 och 100 hyresrätter varje år, men det räcker inte. Vi behöver få hit fler långsiktiga aktörer och få fler att känna till den starka konjunktur som vi har här uppe, förklarar Gunnar Tåhlin och fortsätter:

– Det är klart att det finns annat som är mer lönsamt än att bygga hyresrätter, men för oss är det även viktigt att det går bra för Luleå. Går det bra för Luleå så går det bra för oss. Vi har plöjt ner mycket av vinsterna från andra projekt i att bygga bostäder.

”Så här ska det inte se ut”. Någon har lämnat bråte utanför en dörr. Gunnar dokumenterar allt han upptäcker som han vill ha åtgärdat.

Gunnar är född och uppvuxen i Luleå, och kärleken till hemstaden är omistlig. På sin Facebook-sida har han ”gillat” allt som har med staden att göra, och att Galären ska bjuda hyresgästerna på hemmalagets hockeymatcher är inget att orda om.

En gång i tiden lekte familjen med tanken på att flytta till Stockholm, men blev till slut kvar ändå.
– Nej, nu vill vi inte flytta härifrån. Allt vi behöver finns i Luleå.

Galärens affärsidé är att ”med kompetens i företaget öka värdet på de ägda fastigheterna genom ständigt pågående förädling”. En av företagets viktigaste målsättningar är att skapa arkitektoniska mervärden för stadsbilden. Kort sagt – Galären snyggar upp i Luleå, och bolaget ställer höga krav på hållbarhet därtill. Idag är Galären Norrbottens enda Green-building-certifierade fastighetsbolag.

– Vi är inte billigast att hyra kontor av, men de som väljer oss vet att vi håller fint, är moderna och att vi vill ligga i framkant både med hur det ser ut i våra hus och runt omkring och med vårt energieffektiviseringsarbete.

Galärens fordonsflotta är naturligtvis hybridbilar. Den han själv kör passar han på att parkera i solen under en av vårens första dagar för att slippa värma upp den när han ska iväg igen någon timme senare. Bolagets gröna linje är välkänd på orten, och hyresgästerna är medvetna om att Galärens hållbarhetsambitioner ställer krav även på dem.

– Några frågar efter hållbara fastigheter, andra struntar högaktningsfullt i det. När vi köper något äldre bedagat hus är det nästan så att företagshyresgäster frågar när de måste flytta då de vet att vi bryr oss om hur mycket energi som går till spillo och att de förstår att vi vill bygga om den. Än så länge är det vi som driver marknaden i de här frågorna och inte marknaden som driver oss. Men vi bedömer att på sikt kommer alla som värnar om sina varumärken att välja miljöcertifierade  hus för sina verksamheter.

Delar av Luleå som för den oinvigde ger ett minst sagt slumrande intryck ser helt annorlunda ut genom Gunnars framtidsglasögon. På sträckan mellan stadskärnan och universitetsområdet ser han nya bostäder, handel och service. Därför har han tagit det säkra före det osäkra och köpt så mycket han hunnit med i området. Med årens lopp har det blivit en vana att med lite is i magen köpa fastigheter som kan vara bra äss att ha i rockärmen när rätt ändamål dyker upp.

– Det här är något jag älskar att göra – hitta en industrifastighet så här i utkanten och låta den ligga på lut för att sen förvandla den till något bra. Det kan få gå ganska lång tid medan jag klurar på vad man skulle kunna göra, sen hittar vi den perfekta lösningen.

En vepa täcker fasaden till en ny butik som snart öppnar i en av Galärens fastigheter i handelsområdet Storheden. Bolaget är noga med att informera omgivningen om vad som är på gång i staden.

Bolaget deltar i projekt som rör både externhandel och centrumhandel. För Gunnar Tåhlin råder det inget tvivel om att det finns plats för både och i Luleå.

– Inne i staden ska vi ha varor och tjänster som människor behöver till vardags. Service är framtiden för innerstäderna. Det beror inte minst på utvecklingen med internethandeln. Sen vet vi att externhandeln också lockar in människor som bor längre bort i regionen att åka in till själva Luleå, så det ena riskerar inte att konkurrera ut det andra.

Studietiden avrundades efter ekonomiprogrammet på gymnasiet i Luleå. Hur man bäst driver ett av regionens största fastighetsbolag har Gunnar Tåhlin sedan lärt sig genom att knyta kontakter och våga göra misstag. Det innefattar allt från att säkerställa avkastningen genom långa, trygga hyresavtal till att balkonger ska byggas så djupa att man kan ställa ett normalstort bord på tvären och ändå kunna gå runt det.

Gunnar är lugn och lyssnar tyst och intresserat på den han pratar med. Han beskriver sig själv som bedrägligt nyfiken.
– Den här nyfikenheten stjäl så mycket tid, jag kan inte låta bli att engagera mig i nya saker.

Det som kanske pockar mest på uppmärksamheten är alla potentiella projekt i Luleå. En rad om- , ny- och tillbyggnationer är redan inbokade i almanackan, men Gunnar fortsätter att se saker som han vill rätta till. Bland annat de första höghusen som möter en på vägen in till Luleå från väster. Under energikrisen kläddes fasaderna in i plåt för att spara värme.

– Jag kan inte nog beskriva hur fult det är. Hur kan man göra så mot en stad? Jag skulle gärna riva ner den där plåten.

Enligt Gunnar Tåhlin återstår en hel del som skulle kunna snyggas upp på hemmaplan, men en spaning lite längre fram i tiden genom framtidsglasögonen avslöjar ambitioner som sträcker sig utanför Luleås gränser.

– Vi har tittat och utvärderat väldigt mycket för att se vart vi ska härnäst. Vi har många stora projekt som kommer de närmsta åren. Vi har tänkt etablera oss i Umeå på sikt. Om fem år tror jag att vi är på väg in där, men jag tror inte att vi har hunnit bilda oss någon stark position på marknaden där ännu.

________________________________

Fakta/Gunnar Tåhlin

Bor: På Mjölkudden i Luleå, nära vattnet.
Familj: Hustrun Marie (som jobbar inom Galären med inredning) och sönerna Filip, 14, och William, 8.
Utbildning: Ekonomi-programmet på gymnasiet.

________________________________

Tio frågor

Vackraste fastigheten: Sagoslottet Neuschwanstein i de bayerska alperna.

Ett hus som inte borde ha byggts: Snarare en företeelse som jag avskyr – när vackra gamla hus förstörs med fula plåtfasader. Det finns andra sätt att spara energi på, vi har själva gjort det.
Min bästa egenskap: Min nyfikenhet.
Kan jag bli bättre på: Konsekvenserna av min nyfikenhet.
Favoritpryl: Motorsågen. Jag äger skog själv, och när jag är där ute med fyra undertröjor på och håller på tills jag är helt slut – då är jag lycklig.
När stänger du av telefonen? Ofta, det är ingen stressfaktor för mig. Jag svarar när jag hinner och har lust.
Senast lästa bok: ”Harry Potter och halvblodsprinsen” som jag högläser för min yngsta son vid nattning.
Mest stolt över: När det gäller arbetet så är det nybyggnationerna i kvarteret Sparven.
Skulle gärna resa till: Disneyworld i USA.
Bäst med Luleå: Det är en perfekt storlek på en stad med fantastiska kommunikationer och ett imponerande utbildningsväsende.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]