Företaget Thermogaia, som utvecklat den påstått energibesparande målarfärgen Termoskydd , besvarar en artikel ur Fastighetstidningen om kritiken mot deras produkt.
Publicerat 3 juni, 2011

"Han har helt enkelt testat fel saker"

Företaget Thermogaia, som utvecklat den påstått energibesparande målarfärgen Termoskydd , besvarar en artikel ur Fastighetstidningen om kritiken mot deras produkt.

Tänk så fel det kan bli om man inte läser ordentligt.

[ Annons ]

I tidningens artikel om vår produkt Termoskydd finns ett antal sakfel och felsyftningar. Man betonar t ex att Termoskydd inte isolerar med ett lager på flera millimeter.  Applicerat Termoskydd är 0,3 – 0,5 millimeter och det isolerar inte. Det är helt enkelt för att det inte är så tekniken fungerar.

Det är genom reflektion och fukthantering som termoskydd åstadkommer de energibesparande effekterna. Det finns en rad internationella tester som dokumenterar det. Att den intervjuade forskaren inte vill läsa testdokumentationen utan efterfrågar tidningsartiklar är snarast mest förvånande. Vi föreslår att tidningen i stället intervjuar alla de nöjda kunder som själva provat och upptäckt att det faktiskt fungerar.

Vad gäller den tyska professorn så har han helt enkelt testat fel saker. Att testa isoleringsförmågan i en produkt som inte isolerar kan naturligtvis bara ge ett resultat. Såväl han som andra intresserade är mer än välkomna att genomföra tester på de verkliga egenskaperna. Det har en rad andra tyska professorer faktiskt gjort och dokumenterat.

En av dessa genomförde det omtalade testet på Stockholms Stadsbibliotek på uppdrag av Fastighetskontoret.

Vi på Thermogaia vet att Termoskydd fungerar. Vad vi beklagar är att Fastighetstidningen inte kontaktade oss angående sin artikel före publicering. Då hade man sluppit skylta med så många felaktigheter.

En färg som appliceras på vägg och ser till att värmen inte försvinner ut huset må möjligen inte kallas för isolering men har definitivt en isolerande effekt – så att diskutera detta blir mest en semantisk fråga. De oberoende forskare vi citerar kan inte hitta något fog för påståenden att färgen kan minska energiförbrukningen med 12-24 procent.

Berit Lönn, vd, Thermogaia

Fastighetstidningen kommenterar

Vi har självklart talat med Thermogaia (vd Berit Lönn) och den forskare som Thermogaia hänvisar till (mätning Stadsbiblioteket) tillfrågades men vi fick istället svar av färgföretaget i Tyskland. Man kan med fog fråga sig om en sådan forskare är objektiv och oberoende.
Vi har även talat med Botkyrkabyggen (en av referenserna) som meddelar att man ännu inte har gjort någon utvärdering. Vi har även pratat med de nöjda kunderna. Tyvärr är det problematiskt att man även gjort andra åtgärder, som att byta värmepanna, vilket gör det mycket svårt att isolera målarfärgens bidrag till energibesparingen.

Men kan Thermogaia redovisa en oberoende och vederhäftig undersökning utförd på hus i svenskt klimat som visar på den energibesparing man utlovar så kommer vi att redovisa detta.

Erik Hörnkvist, redaktionssekreterare, Fastighetstidningen

 

Fastighetstidningens artikel om Thermogaia: Experter dömer ut isolerande färg

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]