[ Annons ]

Johanna Frelin, vd Riksbyggen, och Carl-Johan Hansson, vd för nya bolaget Unobo. Foto: Riksbyggen.
Publicerat 10 december, 2020

Han blir vd för Riksbyggens nya fastighetsbolag

Riksbyggen flyttar över sina bostadsfastigheter till det nya bolaget Unobo. Vd blir Carl-Johan Hansson, idag chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

Bakgrunden till det nya bolaget är att Riksbyggen frigöra kapital för att öka produktionen av bostäder med cirka 20 procent. 

– Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de övervärden som finns i vår portfölj genom att under 2021 sprida ägandet till institutionella ägare, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

[ Annons ]

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

Carl-Johan Hansson, idag chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, blir vd för Unobo AB.

– Riksbyggens målsättning är att öka nyproduktionen till en nivå om cirka 5 000 bostäder i pågående produktion. Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Bolaget är uppkallat efter Riksbyggens första chef – arkitekten, formgivaren och stadsplaneraren Uno Åhrén, och fastighetsbeståndet omfattar runt 5 000 lägenheter i Linköping, Jönköping, Trelleborg, Helsingborg, Höganäs, Östersund, Skellefteå och Umeå. Även knappt 300 lägenheter i pågående nyproduktionsprojekt samt omfattande framtida investeringsmöjligheter i både det befintliga beståndet och planerad nyproduktion ingår.

– Jag ser verkligen fram mot det nya uppdraget. Med ett bostadsbestånd på attraktiva orter, stora kassaflöden, fina utvecklingsmöjligheter i beståndet och möjligheten att få köpa nyproduktion från Riksbyggen redan från början så är Unobo mycket attraktivt för institutionella investerare, säger vd Carl-Johan Hansson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]