Bjarne Fjellanger är utsedd till ny VD för MölnDala Fastighets AB. Foto: Emmy Jonsson
Publicerat 5 oktober, 2016

Han blir vd för MölnDala Fastighets

Sedan månadsskiftet är det Bjarne Fjellanger som är ny vd för MölnDala Fastighets och därmed även leder byggkonsortiet Forsåker i Mölndal.

– Forsåker har alla förutsättningar att bli ett av Sveriges mest spännande mötesplatser, både för boende och när det gäller att skapa attraktiva arbetsplatser, säger Bjarne Fjellanger, vd för MölnDala, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

Direkt efter sin examen från Göteborgs Tekniska Institut väntade jobb inom fastighetsbranschen. Bjarne Fjellanger trivdes direkt och har sedan dess uteslutande arbetet inom bygg- och fastighetssektorn. Inte minst har han varit med och drivit stora projekt i samband med etablering av nya köpcentrum, exempelvis Allum i Partille.

– Jag har haft fokus på att utveckla nya mötesplatser och det är onekligen vad Forsåker har förutsättningar att bli, en mötesplats med kulturella inslag och där vi tar vara på och utvecklar delar av områdets bruks- och industrihistoria.

Byggkonsortiet Forsåker är ett av de större byggprojekten i Västsverige under de närmaste tio till femton åren. Etableringen på ett område mellan Mölndalsbro och Kvarnbyn är 24 hektar stor och uppdelat på byggoptioner på 20 000–35 000 kvadratmeter; en yta som kommer innehålla närmare 300 lägenheter och tusentals arbetsplatser när arbetet är klart. I byggkonsortiet ingår bolagen Aspelin och Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam. MölnDala, vilket Bjarne Fjellanger blir vd för, har option på ytterligare 40 000 kvadratmeter för att kunna bjuda in mindre byggbolag och lokala entreprenörer. Byggstarten för bostäder är planerad till 2018 och Bjarne menar att Forsåker kan komma att förändra bilden av Mölndal.

– Mölndal är lite av en doldis i Västsverige och egentligen alldeles för blyga. Trots ett bra företagsklimat, hög utbildningsnivå och bra skatteintäkter är man för många runt om i landet och i Göteborgsregionen främst en förstad som klyvs av E6:an. Jag är övertygad om att vi har alla förutsättningar att förändra den bilden. Bland annat genom att knyta samman Mölndals innerstad med Forsåker och Kvarnbyn. Att Mölndal blir attraktiv för ännu fler boende och företag som vill uppleva ett bra företagsklimat och exempelvis slippa trängselskatt.

Att leda ett konsortie med kommersiella byggföretag där ett kommunalt byggföretag är huvudman är en utmaning Bjarne Fjellanger inte drar sig för.

– Det är naturligtvis en spännande utmaning där det handlar om att skapa förståelse för varandras intressen. Vi har ett konsortie med sex duktiga bostadsbyggare och det är den kompetensen vi som kommunalt bolag vill dra nytta av. Samtidigt måste konsortiemedlemmarna inse att en kommunal huvudman har ett ansvar och en beslutsordning som är viktig att följa. Min erfarenhet från andra konsortier är att det går att skapa en förståelse för varandras affärer, intressen och olika roller.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]