[ Annons ]

Exploateringsdirektör i Stockholm, bostadsministern och en arkitekt. De har störst inflytande över design och arkitektur i Sverige visar ny lista från tidskriften Rum.
Publicerat 4 februari, 2013

Han är mäktigast i design- och arkitektursverige

Exploateringsdirektör i Stockholm, bostadsministern och en arkitekt. De har störst inflytande över design och arkitektur i Sverige visar ny lista från tidskriften Rum.

Krister Schultz.

[ Annons ]

Krister Schultz är kanske en okänd person för många. Men i Sveriges design- och arkitekturvärld är han välkänd. Som exploateringsdirektör i Stockholm har han nu utsett till mäktigast i branschen av tidningen Rum. Så här lyder motiveringen: ”Han sitter på makten över Stockholms tillväxt där bostadsbristen är ett akut problem. Schulz är själv blygsamt inställd till sin maktposition, men RUM:s panel bedömer att han “sitter på pengarna”.

– Jag blev förvånad över att jag hamnade så högt på Maktlistan. Jag har absolut ett inflytande över diskussionen om enskilda projekt, men det är politiken som beslutar över varje enskilt beslut, säger Krister Schults själv till Rum.

På andra plats kommer bostadsministern Stefan Attefall och på tredje plats kommer Gert Wingårdh som anses vara Sveriges mest folkliga arkitekt. Men att han har någon reell makt tvivlar han själv på.
– Det är väl ingen som har makt som förstår att de faktiskt har den, egentligen. Wingårdhs har goda förutsättningar att presentera idéer som folk kommer ha svårt att säga nej till, säger Gert Wingårdh till Rum.

Här är de tio första på maktlistan:
1. Krister Schultz, Exploateringsdirektör Stockholms stad .
2. Stefan Attefall, Civil- och bostadsminister.
3. Gert Wingårdh, Arkitekt och vd Wingårdh Arkitektkontor.
4. Monica Von Schmalensee, Vd White Arkitekter.
5. Beatrice Siöström, Kommunikationschef Ikea.
6. Fredrik Wirdenius, Vd Vasakronan.
7. Magnus Skiöld, Vd Midroc .
8. Catherina Fored, Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.
9. Krister Olsson, Grundare Balticgruppen.
10. Robin Edman, Vd SVID.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]