[ Annons ]

Publicerat 13 november, 2017

Halvering av fastighetsaffärerna

Det har skett en kraftig inbromsning på fastighetsbranschen. Det framgår av nya siffror från fastighetsrådgivaren Savills.

”Tvärnit för fastighetsfesten” lyder rubriken på Dagens Industris förstasida. Det är Savills nya Sverigesiffror som ligger till grund för den dystra rubriken. Här framgår att investeringsvolymen på fastighetsmarknaden halverades mellan juli och september jämfört med samma period föregående år.

[ Annons ]

I artikeln konstateras att det gör det tredje kvartalet till det trögaste sedan Greklandskrisen och finanskrisen 2009. Enligt Peter Wirman, analyschef på Savills förklaras nedgången av en rad samverkande faktorer.

– Det finns ett antal signaler som är oroväckande, säger Peter Wiman till DI.

Han nämner kommande skatteförändringar i samband med ränteavdrag och paketeringsutredningen. Hur en mängd nya lagar och regler som planerar att införas kan slå hårt mot fastighetssektorn uppmärksammades nyligen också i en rappport från analysföretaget Evidens.

Peter Wiman tycker sig också se en minskad vilja att publikt avisera köpeskillingen i enskilda affärer.

– Minskad transparens är sällan en positiv marknadssignal, säger Peter Wiman till DI.

Samtidigt noteras att utländska investerare är tillbaka som nettoköpare för första gången på mer än åtta år. Enligt Wiman beror det sannolikt på att Sverige och Stockholm står högt i kurs så Storbritannien tappat dragningskraft efter brexit.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]