Professor Thomas Olofsson har tilldelats ett hållbarhetspris för sitt engagerade arbete med att samverka om frågor kring hållbart byggande. Priset delades ut av Nätverket för hållbart byggande vid årets Storforum i Umeå.
– Jag ser priset som ett erkännande för en framgångsrik samverkan med omgivande samhälle inom området energieffektivisering med fokus på bebyggelse. Att få uppskattning för att det vi gör på universitet upplevs som nyttigt och att det finns en uppfattning till att det bidrar till positiv förändring i samhället är förmodligen det bästa betyg en akademiker kan få, säger Thomas Olofsson, professor på institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet, i en kommentar.
Den forskning Thomas Olofsson bedriver är inriktad på att bidra till en omställning mot ett mer energieffektivt byggande och förvaltande. Grunden för forskargruppens verksamhet är energiteknik. Med kompetens i simulering och mätning, både i fält och laborativt, utvecklar forskargruppen nya metoder för att värdera byggnaders hållbarhetsprestanda.
– Lokalt har vi sedan länge ett nära samarbete med AB Bostaden, Umeå Energi AB, Sveriges Byggindustrier och en rad byggföretag. Nationellt och internationellt deltar vi på olika sätt med våra doktorandprojekt och våra seniora forskare i såväl nationella, som nordiska och internationella forskningsplattformar där vi bidrar med analys av hållbarhet med fokus på bebyggelse, säger Thomas Olofsson.
Nätverket för hållbart byggande är ett regionalt nätverk med ett 60-tal medlemsföretag och organisationer.
Juryns motivering:
”Med en praktisk bakgrund och med forskningen som verktyg driver han arbetet med hållbart byggande och förvaltande inom akademin, såväl i Umeå som runt om i landet. Han är ett föredöme när det gäller samverkan som är en av nycklarna för att åstadkomma förändring i hållbar riktning.”