[ Annons ]

Publicerat 17 augusti, 2016

Hållbara samtal på terrassen

Igår var hölls det första filosofiska samtal om hållbarhet på Hötorgsterrassen. En återkommande programpunkt i Stockholms kulturfestival som pågår denna vecka.

Hötorgsterrassen, granne med Stockholms konserthus, öppnade förra året åter för allmänheten efter att ha varit stängd i drygt 40 år. Fastighetsägaren Vasakronan ser det som ett led i sitt stadsutvecklingsarbete.

[ Annons ]

– Att testa nya idéer som driver stadens utveckling i en positiv riktning är en av våra uppgifter som fastighetsägare. Att öppna upp den här typen av ytor för allmänheten är ett exempel på det. Vi hoppas att de som rör sig i staden under sommaren ska uppskatta initiativet och ta sig hit för lunch, middag eller en fika, säger Anna Nordin, Anna Nordin, affärsområdeschef Stockholm city.

På terrassen hålls det under Stockholms kulturfestival en serie filosofiska samtal på temat hållbarhet. I går diskuterade Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan, Paul Alarcon, hållbarhetschef Stockholms stad, Sverker Sörlin , professor i miljöhistoria och Tarik Saleh, filmare hur urbaniseringen påverkar vår relation till naturen. Perspektiven var, inte oväntat, rätt olika.

– Det finns ett pris för urbaniseringen, påminde Sverker Sörlin. Vi måste ändra vårt sätt att tänka och förstå att staden inte är skild från naturen. Vi som bor i staden gör hela tiden fotavtryck någon annanstans.

Alla fyra framhöll dock att Stockholm är den stad som kanske kommit längst i den hållbara omställningen. En utveckling Anna Denell är övertygad kommer fortsätta.

– Natur i stan är lönsamt. Exempelvis fungerar träden som naturliga kylmaskiner.

Hela veckans program hittar du här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]