Foto: Anders Kyrkander
Publicerat 2 oktober, 2017

Hållbar renovering för miljonprogrammet

Under Nordic Architechture Fair i Göteborg kommer Passivhuscentrum presentera sitt forsknings-och utvecklingsprojekt som går ut på hållbar renovering av miljonprogram.

Passivhuscentrum Västra Götaland är ett kommunalt och regionalt finansierat miljöcenter som arbetar med att främja energieffektivt byggande och renovering. Under de senaste åren har de sociala aspekterna av hållbart byggande hamnat alltmer i fokus, både i deras informationsarbete och i deras konkreta arbete. Idag arbetar de med de sociala, ekonomiska och ekologiska aspekterna i alla sina processer, samtidigt.

[ Annons ]

Passivhuscentrum är med i projektet Norfac, som presenteras under Nordic Architechture Fair i Göteborg den 7-8 november, och går ut på att lösa de utmaningar med renoveringen av miljonprogrammet. Bland annat arbetar projektet med att ta fram prefabricerade fasadsystem i passivhusstandard och utvecklar vägsektioner med solceller. Samtidigt ska även en digital plattform tas fram – BIM (Building Information Modelling), som är ett öppet webbaserat verktyg som stödjer information, kommunikation och transparens i design och beräkningar och som ska vara tillgänglig för alla intressenter i projektet.

Pär Svensson, projektledare på Passivhuscentrum, ser Norfac som en möjlighet till ett nytt integrationsprojekt.

– Ett problem med många miljonprogramsområden är att den sociala standarden är för dålig och måste lyftas. Om vi gör renoveringarna för kostsamma går hyrorna upp och då kommer många inte ha råd att bo kvar. I så fall har vi ju inte löst några problem. Men om vi klarar av att göra miljonprogrammet hållbart så kommer vi också att klara att göra nybyggnationen hållbar, säger Pär i ett pressmeddelande.

Enligt Pär Svensson har de sociala aspekterna inom effektivisering inte lyfts tillräckligt.

– Det handlar om att vi behöver hitta nya sätt att mäta värde. Frågor som välbefinnande, stolthet och trygghet, sådant som påverkar människors liv på ett fundamentalt sätt. Vilka effekter har de på samhällets kostnader?

Forsknings- och utvecklingsprojektet Norfac kommer att presenteras under programpunkten Bimsalabim den 7 november kl 14.00– 14.30 i lokal G2.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]