[ Annons ]

Såhär ska HSB Living Lab se ut när det står färdigt under våren 2016. Illustration: Tengbom
Publicerat 9 februari, 2016

Hallå där…

…Emma Sarin, projektledare på HSB, som på Fastighetsmässan pratar om HSB Living Lab. Projektet är precis vad det låter som – ett levande laboratorium fördelat på 29 lägenheter där framtidens boende ska forskas fram. I vår flyttar studenter in i bostadslaboratoriet som forskare från hela världen kommer att jobba i.

emma_sarin

[ Annons ]

Vad ska du prata om på mässan?
Jag kommer att prata om det här enorma projektet och om hur långt vi har kommit än så länge. Inflyttningen sker först i vår, men jag kan berätta en hel del om hur byggnaden är förberedd för forskningen som ska äga rum i huset. Jag kommer också att presentera några av de första projekten som vi ska dra igång. Slutligen kommer min föreläsning också att handla om HSB Living Lab som ett samarbetsprojekt. Förutom HSB och Chalmers så finns även 10 ytterligare samarbetspartners i projektet och det innebär både möjligheter och utmaningar.

Framför allt kommer de boende att få väldigt mycket uppmärksamhet från media.

Hur skiljer sig HSB Living Lab från ett vanligt bostadshus?
Bland annat genom att huset är utrustat med omkring 2000 sensorer som mäter allt som händer. Allt i huset är byggt för att snabbt och enkelt kunna bytas ut, till och med väggarna. Ambitionen är att detta ska vara den perfekta miljön för forskare i världsklass för att bedriva sin forskning på bästa möjliga sätt i en så verklig boendemiljö som möjligt.

Och hur kommer livet i huset att påverkas för de som bor där?
Framför allt kommer de att få väldigt mycket uppmärksamhet. Självklart från forskarna, men också från media som kommer att följa hur det går och som säkert vill prata mycket med familjen. Men det är viktigt att det känns och fungerar som ett riktigt hem där man känner sig trygg, säker och har det trevligt omkring sig.

Varför ska besökarna komma och lyssna på just din föreläsning?
För att det här är ett verkligt unikt projekt, det är ju faktiskt ett levande laboratorium. Huset ska fungera som en öppen arena. Allt går kanske inte att applicera rakt av, men den som jobbar med fastigheter kommer att få många värdefulla idéer.

Vad ser du själv mest fram emot på mässan?
Att träffa branschkollegorna och att titta runt bland de mindre deltagarna. De är spännande att träffa eftersom det ofta är där mycket nya innovationer sker.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]