[ Annons ]

Publicerat 24 oktober, 2011

Hallå där…

...Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, som vill utvidga ROT-avdraget till att även omfatta bostadsrättsföreningar och hyreslägenheter.

Tidigare ville ni ta bort ROT, nu vill ni utvidga det. Varför?

[ Annons ]

– Vi vet att det behövs upprustningar i många flerbostadshus idag. Vi ser detta förslag som ett bra verktyg för att överbygga orättvisan som ROT tidigare medförde då det inte har gått att göra avdrag för renoveringar för flerbostadshus.

Ni vill framförallt motivera till investeringar som leder till energibesparingar?
– Absolut. Vi ser det både som en vinst för samhället och för de boende. I vårt förslag får maximalt 20 000 konor av de 50 000 kronorna per person och år som ROT-avdraget utgör avse de tidigare reglerna. Men om det är energibesparande insatser får hela beloppet användas. Avdraget gäller även halva kostnaden för byggmaterial om det är en klimatinvestering.

Vad kan det handla om för typ av investering?
– Det kan handla om allt ifrån byte till bergvärme eller isolera vinden till nya fönster eller byte till energieffektiva kranar.

Hur funkar det för hyreslägenheter då?
– Man ska då räkna utifrån hur många lägenheter det är och multiplicera det med varje lägenhets tak, det vill säga 50 000 kronor.

Vad har du själv för vardagliga energitips?
– Sätt ner värmen när du reser bort. Man själv har ingen nytta av det är varmt när man inte är hemma. Plus att både blommor och huset mår bra av en stillsammare period. Sen kan man höja värmen när man kommer hem igen.

Sätt ner värmen när du reser bort.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]