[ Annons ]

Publicerat 5 december, 2016

Håll koll på snö och is

Se upp! Visst är det vackert när snön bäddar in hela staden i vit fluff. Men det innebär samtidigt en förhöjd risk för nedfallande istappar och snö.

Istappar bildas när snö och kyla övergår till tö och varmare väder. Samma sak händer om taket är dåligt isolerat och läcker värme.  Risken är stor att de faller ner och skadar personer och egendom.

[ Annons ]

Vems är ansvaret?

– Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom ska utan oskäligt dröjsmål avlägsnas. Fastighetsägaren eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe ansvarar för att åtgärder vidtas, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Anni Carpelan.
Anni Carpelan.

Om man upptäcker att det finns rasrisk kan man då inte bara spärra av trottoaren för gående?

– Avspärrning av trottoaren är endast tillåtet i samband med att snö och is avlägsnas från taket. Men du kan göra personer på gatan uppmärksamma på risken för snö- och isras genom olika former av varningssystem. Men det är endast i väntan på att detta avlägsnas.

Det finns flera varianter. Anni Carpelan tipsar om systemet Isidor.

–  Jag tycker det är ett ypperligt sätt att varna på, som dessutom tar hänsyn till personer med funktionsnedsättning.

 

Läs också:

Tryggt på taken i vinter

Illustration: Johan Jarnestad.
Illustration: Johan Jarnestad.

Något man som fastighetsägare också bör ha koll på är att Arbetsmiljöverket skärpte taksäkerhetsreglerna förra året. Det innebär att takskottarföretagen i större utsträckning kan komma att ställa krav på fastighetsägaren att det finns ordentliga fallskyddsutrustningar.

”Öka vår trygghet med snabb röjning”

Foto: Petter Cohen.
Foto: Petter Cohen.

Synskadade stannar hemma i rädsla för att utsättas för risker i stadsmiljön. Jimmy Pettersson, talesperson för Synskadades Riksförbund uppmanar nu alla fastighetsägare med ansvar för allmän mark att röja snabbt och effektivt i vinter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]