Området runt Gullmarsplan i Stockholm har en lång historia. Därför inleds nu en utredning för att identifiera kulturhistoriska värden, inför stadsutvecklingsprojektet Söderstaden.
Gullmarsplan är en av Stockholms viktigaste knutpunkter för såväl bil- som kollektivtrafik. Men området har även stadens södra infart ända sedan medeltiden, vilket gör att det på platsen finns en hel del av kulturhistoriskt värde.
När Gullmarsplan nu ska utvecklas till en tryggare plats, inom det stora stadsutvecklingsprojektet Söderstaden, med nya bostäder, arbetsplatser, handel, service och mötesplatser inleds därför en kulturmiljöutredning och konsekvensbedömning för området av Norconsult, på uppdrag av exploateringskontoret.
– Genom detta landskap gick den historiskt tidigaste infarten till Stockholm söderifrån. Från landskapet söder om Årstaviken och kring dagens Gullmarsplan har man mött huvudstaden ända sedan medeltiden. Och nu är vi med i arbetet kring hur man kommer möta staden i framtiden, säger Emy Lanemo, teamchef för Kulturmiljö på Norconsult.
Norconsult ska bland annat undersöka vilka kulturhistoriska karaktärsdrag och värden som finns i området och hur dessa påverkar förutsättningarna i det kommande arbetet.
Förutom relativt ny bebyggelse från 1940–50-talet finns här även infrastruktur och trafiknoder från olika tider och av olika typ samt en hel del äldre bebyggelsemiljöer, till exempel Skanskvarn och Skansbacken.
Dessutom sträcker sig Stockholmsåsen och Kolerakyrkogården genom området. Mot söder gränsar det mot riksintresset och världsarvet Skogskyrkogården, och i norr mot riksintresset Stockholms innerstad.
– Det är ett spännande stadslandskap med många olika kulturmiljövärden som man måste ta hänsyn till. Vi kommer att ta fram en kulturmiljöutredning med karaktärsanalys. Sedan, när det finns ett första förslag för områdets utveckling, kommer vi att göra en konsekvensbedömning, säger Emy Lanemo.
Fakta Söderstaden
Söderstaden är ett av stadens största stadsutvecklingsområden och består förutom Gullmarsplan även av Globenområdet, Slakthusområdet och Gullmarsplan-Nynäsvägen.
Områdena utvecklas i olika etapper och målet är en ny sammanhållen destination i söderort med fokus på mat, kultur, nöjen och idrott. Totalt planeras för cirka 6 000 nya bostäder, tillsammans med nya arbetsplatser, handel och service.
Utvecklingen av Söderstaden planeras pågå till år 2040.