[ Annons ]

Charlotte Broberg (m), fastighets- och serviceregionråd i Region Stockholm, och Pehr Granfalk (m) kommunstyrelsens ordförande i Solna. Foto: Moderaterna.
Publicerat 18 augusti, 2021

Grönt ljus för Norra hagastaden

Region Stockholm och Solna stad har kommit överens om principerna för den första utvecklingen av Norra Hagastaden, som omfattar 1000 nya bostäder, lokaler för vård, utbildning och andra verksamheter.

Totalt ska Norra Hagastaden utvecklas med 3000 nya bostäder. Första beslutet om principöverenskommelsen förväntas fattas Fastighets- och servicenämnden i slutet av augusti. 

– Det här är en viktig milstolpe för att fortsätta arbetet för att utveckla Norra Hagastaden till ett område för ledande life-science samtidigt som vi säkrar tusentals nya bostäder. Samtidigt säkras finansiering upp för att fortsätta utveckla våra sjukhus, säger Charlotte Broberg (m), fastighets- och serviceregionråd.

[ Annons ]

Området börjar utvecklas från söder till norr, vilket blir en naturlig förlängning av de nybyggda områdena i Stockholms stad. Detaljplanearbetet börjar i år och förväntas vara färdigt 2023.

– Det är glädjande att utvecklingen av Norra Hagastaden äntligen kommer igån. Det skapar nya förutsättningar för nya bostäder och arbetsplatser i nslutning till utbyggnaden av den nya tunnelbanan till Arenastaden, vilket kommer att säkra Hagastaden som ett av Europas ledande life science-områden, säger Pehr Granfalk (m) kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Fakta: 

Regionen och Staden ska tillsammans verka för att området för detaljplan 1 detaljplaneras för minst: 

99 000 kvm ljus BTA bostäder 

25 000 kvm ljus BTA lokaler. 

Därutöver skall detaljplanen möjliggöra cirka 67 000 – 87 000 kvm ljus BTA för vård mm

Detaljplanen föreslås omfatta ett område med cirka åtta till tio kvarter längs Eugeniavägen och Hälsingegatan som möter upp den utbyggnad som nu sker och har skett inom Karolinskas sjukhusområde i Solna övriga Hagastaden.

Arbetet med detaljplan 1 och tillhörande utredningar beräknas pågå under cirka 20-30 månader

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]