Grönsakstorget i augusti 2023 då det gjordes om till ett mindre sommartorg. Foto: Göteborgs Stad
Publicerat 1 april, 2025

Grönsakstorget ska leva året runt

Efter att i långa tider ha använts enbart som parkeringsplats ska Grönsakstorget i Göteborg åter bli ett levande torg – oavsett årstid.

Från och med april förvandlas Grönsakstorget till ett sommartorg igen, och blir två månader längre än i fjol. Ända till och med oktober kan besökare slå sig ner i grönskan eller nyttja ytorna för lek och spel. Under sommaren kommer även musik och kulturaktiviteter att ske på torget.

Sommartorget testades i mindre skala under några augustiveckor 2023. Under året därpå tyckte 87 procent av 700 svarande i en undersökning, att sommartorget är en plats där de vill vistas och umgås. 91 procent tyckte att sommartorget är positivt för närområdet.

[ Annons ]

– Genom mätningar kan vi se att många stannade länge på torget förra året. Det är tydligt att människor trivs här, och att platsen upplevs som trygg och inbjudande, säger Louise Lendas, projektledare på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Bland de cirka 100 verksamheter i området som svarade var meningarna däremot delade. 47 procent upplevde en negativ påverkan av att p-platserna togs bort. 37 procent av de verksamma upplevde att mängden besökare minskade under tiden som sommartorg.

Däremot svarade 56 procent av verksamheterna att sommartorget medförde något positivt för närområdet.

– Samtidigt vet vi att 70 procent av besökare till stadskärnan från Göteborgsregionen använder hållbara färdsätt och att en hög andel av dessa upplever att det är lätt att ta sig dit. Vi vet också att 92 procent av de som använder bil hittar en bilparkering inom 5 minuter i innerstaden, säger Louise Lendas.

Dialogen med göteborgarna har varit central i utvecklingen av torget. Genom enkäter och samtal har det blivit tydligt vad som uppskattas mest: grönskan, sittplatserna och lekmöjligheterna.

I år blir det till exempel fler parasoll då många uttryckte att det blev varmt på den asfalterade ytan. Även det som togs emot väl förra sommaren kommer tillbaka, som det populära rundpingisbordet som lockar spelare i alla åldrar.

En unik möjlighet att utveckla mer hållbara och inkluderande offentliga miljöer.

Satsningen på sommartorget är en del av Göteborgs Stads arbete att göra staden mer attraktiv och hållbar. Torget pryds av mobila träd och buskar, vilket inte bara skapar en vacker miljö utan också bidrar till biologisk mångfald. Här testas också en variation av trädarter för att se hur de klarar sig i stadsmiljön innan de planteras permanent.

– Genom att testa fullskaliga prototyper på plats kan vi tillsammans med dom som använder platsen utforska dess potential och samtidigt samla in värdefull kunskap om vad som fungerar och inte. Detta ger oss en unik möjlighet att utveckla mer hållbara och inkluderande offentliga miljöer, utan att göra permanenta förändringar förrän vi vet vad som skapar den bästa upplevelsen för invånarna, säger Louise Lendas.

Nyligen beslutade dessutom en politisk majoritet i stadsmiljönämnden att Grönsakstorget åter ska bli ett torg utan parkeringsplatser året runt. Det betyder att dagens cirka 60 p-platser försvinner.

Det är dock ännu inte bestämt när beslutet verkställs. Först ska stadsmiljöförvaltningen arbeta fram ett investeringsförslag för att återskapa Grönsakstorget till ett klassiskt torg,

Initiativet görs i bred samverkan med centrumorganisationen Innerstaden Göteborg, fastighetsbolaget Wallenstam, Pixbar, Hotell Flora, Gelaterian och Göteborg & Co som tillsammans ansvarar för ett sommarprogram med musik, kultur och marknader.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]