[ Annons ]

Publicerat 27 juni, 2014

Gröna utsikter

Allt fler som bor i flerbostadshus vill sätta händerna i jorden, både för att odla sin egen mat och skapa en trivsammare boendemiljö. Stadsodlingsexperten Ulrika Flodin Furås tipsar om hur man kommer igång med odlingen på gården.

Fördelarna med att skapa odlingsplatser är många för hyresgäster, fastighetsägare och samhället i stort, menar Ulrika Flodin Furås.

[ Annons ]

– Förutom att man får en vackrare plats som är attraktiv för de boende skapas ett socialt rum som gör att de som bor där blir mer rädda om sin omgivning. Det finns exempel på områden där vandalisering har minskat när man har börjat odla tillsammans, säger Ulrika Flodin Furås.

Ur ett större samhällsperspektiv är dagens långa mattransporter och ökad medvetenheten om varifrån maten kommer anledningar till stadsodling. Det finns också en pedagogisk aspekt för kommande generationer stadsbarn.
– Om barnen får vara med att odla lär de sig hur kretslopp fungerar och ser hur saker hänger ihop – vad vi äter och vad vi gör med matresterna, säger Ulrika Flodin Furås.

Pallkrage
Anpassa höjden efter vad som ska odlas. Stapla två eller tre pallkragar för odling som kräver djup, exempelvis morötter. En markduk underst släpper igenom vatten, men hindrar ogräs. Undvik tryckimpregnerat trä som kan innehålla giftiga ämnen.

Satsa på kruka
Använd stor kruka eller hink med plats för mycket jord. Det måste finnas hål i botten för att undvika översvämning. Häll lecakulor i botten och gör gärna hål i sidan av hinken, då ligger lite vatten kvar i botten utan att det blir översvämning. Rabarber kan med fördel odlas i kruka och klarar av att övervintra. Förutom blommor är kryddörter och tomatplantor också bra krukväxter.

Bisyssla!
Odlingar i staden gör att våra insekter överlever. Blommor och kryddor som lavendel och timjan lockar till sig bin. Fjärilar dras till bland annat buddleja, rudbeckia, kaprifol, mynta och timjan.

Kompis med kompost
Trädgårdsavfall ger ny jord. Med tre kompostfack kan man skyffla över i tre steg när avfallet bryts ned efter hand, då finns färdig jord till hands i det sista facket. Varva kvistar med löv och gräs. Undvik matrester som drar till sig råttor. Komposten får inte bli för kompakt, syret behövs för komposteringsprocessen.

Engagera boende
Ordna en odlargrupp av intresserade boende som tillsammans bestämmer vad som ska finnas på odlingsplatsen. Odlargruppen sköter också rensning och vattning.

Rama in
Skapa uterum som inbjuder till umgänge på gården. Gör en berså av vinbärsbuskar och bygg en permanent grillplats om ytan är tillräckligt stor.

Bakom glas
Gör ett enkelt drivhus genom att ställa krukor med förkultiverade plantor vid en vägg och placera gamla fönster framför som lutas mot väggen.

Uppåt väggarna
Armeringsnät fäst i träram eller trästolpar kan användas som spaljé. Där kan klättrande växter som bönor, ärtor och luktärt växa. Eller bind ihop smala bitar galler med najtråd och tryck ner i marken för att få en fristående spaljé.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]