[ Annons ]

Skissbild av långbordet på Vårväderstorget i Biskopsgården.
Publicerat 28 september, 2023

Gröna möten i Göteborg

Handels- och mötesplatsen Vårväderstorget i Biskopsgården ska få en grön ansiktslyftning. En ny handlingsplan har tagits fram för att utveckla och gestalta om torget.

Biskopsgården är ett särskilt utsatt område i Göteborg och fastighetsägaren GöteborgsLokaler ska nu förbättra förutsättningarna i stadsdelen. Tillsammans med verksamheterna på torget, dialoger med besökare, undersökningar och trygghetsinventeringar håller bolaget på att skapa Trädgårdstorget. Till våren 2024 skall det vara klart.

Visionen är att Vårväderstorget skall bli lungan i den moderna trädgårdsstaden. Fasaderna får ny färg och torgytan blir en grönare och trivsammare plats med sittmöbler, skapade speciellt för just Vårväderstorget.

[ Annons ]

– Vi har tagit fram helt unika möbler för torget som uppmuntrar till både lek och möten. Utanför biblioteket bygger vi en stor gradäng i bästa sol-läge, en trappa som kan användas som både sittplats och läktare. Dessutom bygger vi ett långbord som bjuder in till mat, fika, samtal och kanske kalas, säger Annelie Nithander, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler, i en kommentar.

Det blir också mycket mer grönska och träd på torget vilket ska bidra till en trivsammare plats. De tidigare planteringarna med växter och jord tas om hand och återbrukas i ett nytt sammanhang.

En av de största åtgärderna är att alla jalusier kommer att försvinna från butiker och verksamheter i gatuplan. Fönster, dörrar och skyltpartier kommer att bytas ut för att öka den upplevda tryggheten, och alla galler och jalusier ersätts av säkerhetsglas. Fasaden delas upp genom att varje skyltparti får en egen färg, för att skapa en känsla av trädgårdsstad och småskalighet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]