[ Annons ]

Hälften av de som deltagit i enkäten svarar att julgranen är den viktigaste inredningsdetaljen för att få den rätta julkänslan. Foto: Shutterstock
Publicerat 7 december, 2016

Granen står grön och grann i fastigheten

Granen har en självklar plats i de flesta hem under december månad. Enligt en undersökning kommer rekordmånga hem ha en gran i år – en ädelgran de införskaffar hos den lokala handlaren en eller två veckor före jul.

Det är bygg- och trädgårdsföretaget Hornbach som genomfört en webbaserad enkät under november månad. Närmare hälften av de som deltagit i enkäten svarar att julgranen är den viktigaste inredningsdetaljen för att få den rätta julkänslan och hela 91 procent svarar att de kommer att ha en gran i någon form. Under 2015 var samma siffra 82 procent och 2014 var det 77 procent som svarade att de skulle ha en gran.

[ Annons ]

Av julgransköparna väljer en majoritet på 69 procent att köpa en riktig gran att sätta i julgransfoten. Men den klassiska rödgranen har blivit ordentligt omsprungen av ädelgranen. Det är nämligen 64 procent som väljer en ädelgran, till exempel kungsgran, i år medan bara 36 procent kommer att köpa en rödgran.

Rödgranen är vår skandinaviska skogsgran och 42 procent väljer den för doften medan 33 procent säger att det är för traditionens skull. Kungsgranen, även kallad ädelgran, är den ståtliga, jämt växande granen som inte barrar. Den doftar inte så mycket som en rödgran, och en del som är allergiska mot gran tål kungsgranen. Kungsgranen är även snällare mot inomhusväxter än rödgranen och har därmed sprungit om rödgranen i popularitet.

– En stor anledning till att ädelgranen är det givna valet för en majoritet är helt enkelt hur den ser ut, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.

47 procent svarar i undersökningen att de föredrar den grantypen på grund av utseendet, men även det faktum att den inte barrar så lätt är en viktig orsak enligt 38 procent.

Ytterligare en gran att ta med i kalkylen är plastgranen som 19 procent av främst praktiska skäl. Av de tillfrågade svarade 29 procent att de föredrar plastvarianten eftersom den inte barrar medan 23 procent gör valet på grund av allergi. Dessutom svarar hela 12 procent att de inte nöjer sig med bara en variant av gran utan väljer att både ha en riktig såväl som plast i hemmet. För det är inte ovanligt att hushållen pyntar mer än en gran, 27 procent svarar nämligen att de har två eller fler julgranar i hemmet.

Vanligaste stället att införskaffa granen är hos en lokal handlare där 36 procent av de tillfrågade inhandlar sin gran. Att köpa sin julgran är dock inte ett alternativ för alla, hela 12 procent hugger granen själva. En majoritet införskaffar granen en till två veckor innan jul.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]